Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte najsrećniju životinju na svetu: 6 stvari koje treba da znate o preslatkim kvokama

Prošle godine internetom su kružile fotografije krznenog, malog stvorenja koje izgleda kao da se neprestano smeši i koje hrli u zagrljaj kameri. Zahvaljujući ovim fotografijama smo saznali dve stvari: da se malo stvorenje naziva ...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ali život je retko tako jednostavan. Možda je poznata po svojoj ljupkosti, ali kvoka ima i drugu stranu. Šta je kvoka uopšte? Da li su stvarno tako srećne? Ovde možete pročitati nekoliko zanimljivosti koje se kriju iza osmeha ovih malih torbara.

1. Upoznajte kvoke

Kvoke su noćni torbari. Oni su neki od najmanjih članova porodice macropodidae, u koju takođe spadaju kengur i valabi. Nastanjuju se blizu močvara, ili u pustinjama sa suvom vegetacijom. Kopaju tunele kako bi sačinili sklonište, a noću izlaze u potrazi za hranom.

Oni su jedini kopneni sisari na ostrvu Rotnes. Kvoke je prvi opisao holandski morski kapetan Vilijam de Vlaming, a napisao je da je pronašao "vrstu pacova veličine mačke".

Pogledajte i:Spektakularne fotografije životinja 

2. Kvoka može da vas poseče

Software:Photoshelter http://www.photoshelter.com
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Ova životinja, pored toga što nosi titulu "najsrećnije životinje na svetu", spremna je i sposobna da se brani i da se stara sama o sebi. Svake godine ambulanta sa ostrva Rotnes tretira na desetine pacijenata zbog ujeda kvoka. 

Ali između sebe, kvoke su prilično mirna družina. Mužjaci se čak i ne bore zbog izbora ženki, zbog hrane i vode. Iako će povremeno napasti zbog hladovine pogodne za dremku.

3. Kvoke iskorišćavaju ljude

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Radoznale, dopadlljive i neustrašive, kvoke su prilagođene ljudskom prisustvu i njihovom okruženju na divan način. Kampovi i stanovi su neka vrsta švedskog stola za gladne kvoke, koje su postale ozloglašene zbog noćne racije u potrazi za grickalicama. Naselja kvoka su se jednostavno pojavila oko hostela i turističkih mesta, drugim rečima, tamo gde ove životinje mogu lakše da dobiju obrok.

4. Kvoke su na neki način i opake

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Kvoke su većinu vremena mirne životinje, koje pauzu između obroka provode dremajući u hladovini. Ali ovi torbari su u stanju da urade sve kako bi preživeli. Kada imaju problema sa oskudicom vode, kvoke žvaću mesnate i sočne listove sukulenata; kada ne mogu naći sveže lišće, kvoke se penju na drveće. Jednostavno, ne zadovolljavaju se neukusnom hranom. 

Kvoke su čak u stanju da izbace svoje mladunce iz torbe dok ih progoni grabljivica, kako bi odvukle pažnju. Na taj način kvoke žrtvuju svoje mlade kako bi preživele i ponovo reprodukovale. Sama strategija je hlada kao kamen, ali funcioniše.

5. Ne, ne možete imati jednu

Software:Adobe Photoshop Elements 11.0 Macintosh Created: 2015:12:21 08:38:59
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Populacija divljih kvoki opada, jer se invazivni predatori, popust lisica i mačaka, kreću po njihovoj teritoriji. Kvoke moraju da ostau u divljini i nemojte uopšte da pokušavate da ih prokrijumčarite, ili čak da ih grlite. Vlasti Rotnes ostrva će kazniti sa 300 dolara svakog ko dodirne kvoku. Nije jasno da li je kazna namenjena za zaštitu kvoka, ili kako bi ljudi ostali bez ogrebotina. 

Saznajte i: Kako životinje reaguju na svoj odraz u ogledalu?

6. Zašto se onda kvoka smeje?

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kognitivni eksperimenti Kliva Vajnija su opovrgli dugoročnu pretpostavku da su kvoke "stvarno glupe". Nasmejane, male životinje "imaju sve osobine koje su im potrebne za preživljavanje i definitivno nisu glupe", kaže Vajni. Kao i za rastegnut osmeh velike bele ajkule, i za osmeh kvoka je kriva evolucija.   

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka