Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rezultati će vas iznenaditi: Da li psi vole kada im se obraćate bebećim govorom?

Retko ko može da odoli, a da ne koristi detinjast govor dok se obraća nekom psu. Smatra se da ovakav govor može da pomogne bebama da nauče jezik, tako što čini samoglasnike jačim i jasnijim i ojačava vezu sa roditeljima. Ali psi ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Retko ko može da odoli, a da ne koristi detinjast govor dok se obraća nekom psu. Uobičajeno među jezicima širom sveta, detinjast govor uključuje razgovor sa novorođenčadima piskavim glasom. Smatra se da ovakav govor može da pomogne bebama da nauče jezik, tako što čini samoglasnike jačim i jasnijim i ojačava vezu sa roditeljima. Ali psi ne mogu da govore. Da li onda postoji razlika ako im se obraćamo na taj način?

U novom istraživanju, naučnici su tražili od dve osobe da sede sa zvučnicima u krilima, iz kojih se čuo snimak njihovih glasova. Aleks Bendžamin, sa Univerziteta Jork, je sa svojim kolegama regrutovao 37 pasa. Oni su kućne ljubimce doveli u prostoriju gde su se nalazile i dve osobe sa zvučnicima. Psi su onda čuli dve vrste govora: normalan, konverzacijski ton govora i detinjast govor koji je prilagođen psima. 

Tim je onda merio koliko dugo su psi posmatrali osobe u zavisnosti od govora, kao i to koliko su psi vremena proveli sa jednom, ili drugom osobom nakon puštenog snimka. 

Saznajte i Unutar pseće glave: Kako psi razumeju jezik ljudi?

"Psi su proveli više vremena gledajući u osobu koja je koristila prilagođen detinjast govor", kaže Bendžamin. "Takođe su izabralio da provedu više vremena sa ovom osobom".

Rezultati su pokazali da psi više vole prilagođenu verziju.

Software:Google
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Shutterstock

Ali zašto pričamo sa njima kao sa bebama? Zapravo, ne pričamo.

Ranija istraživanja su pokazala da detinjast govor i govor koji koristimo za pse imaju blage razlike, kao što su prenaglašeni samoglasnici u detinjastom govoru. 

Pogledajte kako životinje reaguju na svoj odraz u ogledalu

Ovo ima smisla, pošto ne očekujemo da psi nauče da govore. Sa druge strane, vlasnici papagaja naglašavaju vokale dok pričaju sa svojim pticama, od kojih neke mogu da imitiraju ljudski glas.

"Ovo ukazuje da smo osetljivi na jezičku sposobnost životinje, ili osobe sa kojom razgovaramo", kaže Bendžamin. "A to je u velikoj meri nesvesno - ljudi ne shvataju da rade nešto drugačije".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka