Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobičan razlog zbog kojeg mužjaci gorila provode puno vremena sa mladuncima

Nova istraživanja pokazuju da su mužjaci gorile uspešniji u reprodukciji ako posvete više vremena igri i odmaranju sa svojim potomcima, ili čak sa potomcima drugih gorila.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta Nortvestern, Instituta za evolucionu antropologiju Maks Plank i iz "Dajen Fosi fondacije za gorile", su istraživali zašto mužjaci planinskih gorila provode toliko vremena sa mladuncima u svojoj grupi, iako ne znaju ko su im roditelji. Studija je pokazala da su ove gorile mnogo uspešnije u reprodukciji.

Stejsi Rosenbam sa Univerziteta Nortvestern i tvorac studije, otkrila je pre nekoliko godina da muške gorile ne tretiraju svoje biološke mladunce ništa drugačije od drugih mladunaca u grupi. Zbog toga je odlučila da shvati zašto se gorile ponašaju drugačije u odnosu na druge sisare. 

Pogledajte i Najbolje tate u svetu životinja

Studija je pokazala da muške gorile koje su se više družile i odmarale sa mladima u grupi imaju više mogućnosti za reprodukciju kod ženki. Mužjak koji je najviše vremena provodio sa mladima ima pet puta više mladunaca od mužjaka koji je najmanje vremena proveo sa mladuncima.

Pozato je da se planinske gorile takmiče i nadmeću za priliku za reprodukciju, ali ovo istraživanje pokazuje da je proces takmičenja složeniji nego što se ranije mislilo. Čak i nakon što su kontrolisali uzrast, dominantni rang i broj reproduktivnih šansi koje su mužjaci imali, muške gorile koje su sklopile vezu sa decom vidno su bile uspešnije.

Pogledajte i Gorile imaju poseban „jezik” za bebe

Kada su u pitanju ljudi, istraživanja su pokazala da je kod muškaraca testosteron u opadanju kada postanu roditelji. Ako je isti slučaj i sa gorilama, onda gorile koje imaju manjak testosterona možda imaju problema sa konkurencijom, a naučnici bi mogli da otkriju još više razloga za njihovo ponašanje.   

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka