Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega braon labradori žive kraće od ostalih vrsta

Prema novoj studiji, labrador retriveri boje čokolade žive kraće i skloniji su bolestima kože i ušiju od svojih crnih i žutih rođaka.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Međunarodna grupa istraživača je ispitala podatke uzete od 2.000 labradora koji su živeli na teritoriji Velike Britanije 2013. godine. Podaci su prikupljeni kao deo istraživanja projekta VetCompass, koji je zajednički vođen od strane Univerziteta u Sidneju i Kraljevskog veterinarskog koledža Univerziteta u Londonu. 

Saznajte i: Odakle potiče današnji pas?

Istraživači su otkrili da su, unutar uzoraka pasa koje su proučavali, bolesti uha i kože kod labradora boje čokolade učestalije nego kod drugih labradora.

Na primer, uobičajena infekcija kože psa nazvana pyotraumatic dermatitis bila je dvostruko veća kod pasa boje čokolade nego kod ostalih labradora. Takođe se i upala ušnih kanala češće javlja kod ovih labradora.

Pogledajte i: Zašto su psi toliko druželjubivi?

Istraživači su otkrili i da labradori sa čokoladnom bojom krzna žive kraće. Žuti, ili crni labradori žive u proseku oko 12 godina u Velikoj Britaniji, gde psi sa krznom boje čokolade žive u proseku 10,7 godina, što je pad veći od 10 odsto.

Naučnici su zabeležili da je veza između boje krzna i zdravlja psa i dalje nepoznata.  

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka