Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najpametnije ptice na svetu:

Neke ptice su toliko vredne i pametne da imaju čak i svoje poslove - skupljanje ljudskog smeća.

  Izvor: Foto: Profimeda

U tematskom parku Pju du Fu (Puy du Fou), zasnovanom na istoriji u Le Epesu u Francuskoj, obučili su šest vrana za skupljanje smeća u parku. Vrane ubacuju smeće u kontejner koji bi im potom izdao nagradu u vidu hrane.

Na blogu tematskog parka objašnjavaju kako je Kristof Gaborit, glavni sokolar u parku od 1993. godine, trenirao vrane za skupljenje smeća. Prvo je trenirao dve vrane koristeći kutiju u koju je stavaljao smeće, a potom otvarao fioku otkrivajući nagradu. Ptice su naučile da povežu smeće sa zadovoljstvom.

Sada šest ptica koje su naučile jednačinu smeće-nagrada, uređuju tematski park, iako je park uglavnom čist. Nije stvar u tome da ove ptice postanu domari, već da se angažuju kao učitelji, ohrabrujući ljude da ne zagađuju okolinu.

Neke ptice su toliko vredne i pametne da imaju čak i svoje poslove - skupljanje ljudskog smeća.
Izvor: YouTube

Ovaj posao verovatno ne predstavlja nikakav mentalni napor za ove pametne ptice, koje se nastanjuju kroz Evropu i Aziju.

"Ptice su razvile nivo spoznaje koji mi tek sad počinjemo da shvatamo", kaže Don Mur, direktor zoološkog vrta  u Oregonu.

Ovde moramo postaviti pitanje: Koje druge "ljudske osobine" vrane i njihovi rođaci poseduju?

Pametne vrane

Porodica vrana, u koju spadaju vrane, gavrani, čavke i njihovi rođaci - su naročito inteligentne. Sposobne su da modifikuju i koriste alate, planiraju unapred i rešavaju zagonetke.

Zašto onda ljudi osuđuju njihov intelekt? Uvreda "ptičiji mozgu", više se neće čuti. "Mogli ste izvrguti ispitivanjima male glodare, zato što te životinje, kao i neke ptice, imaju manji mozak u odnosu na veličinu svog tela", kaže Robert Mulvil, ornitolog u Nacionalnom ptičijem zoološkom vrtu u Pitsburgu.

Papagaji i neke korvide, međutim, imaju malo veći mozak u odnosu na veličinu tela, ali takođe imaju "neverovatno zbijene neurone", a regija mozga nazvana nidopallium caudolaterale (NCL), smatra se da deluje kao naš prefrontalni korteks (čeoni režanj), deo ljudskog mozga zadužen za rešavanje probolema.

"One su preobrazile svoj mozak; one postižu viši level kognitivne funkcije sa manjom zapreminom mozga", kaže Mulvil. Ovo, kao i njihove šuplje kosti, predstavlja adaptaciju koja ih čini lakšim i koja im pomaže u letenju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka