Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta to pse tragače čini tako posebnim?

Kada je u pitanju rešavanje zločina, psi tragači su takvi profesionalci da američki sudovi prihvataju dokaze koje oni obezbede.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Klasifikovani kao goniči nasuprot hrtovima, brzim psima koji vizuelno slede plen, tragači po krvi imaju izrazito moćan njuh, koji se vekovima koristi da bi se ušlo u trag nestalim ljudima i kriminalcima. Prema nekim procenama, mirisna membrana ovih pasa je 40 puta veća od ljudske. Viseća koža na njihovim njuškama, uključujući tu i obešena usta i podvaljke, oklembešene uši i obilje bala, sve to pomaže tragačima pri „usisavanju” mirisnih molekula, tvrdi Lisa Harvi, biolog sa kalifornijskog Koledža Viktor Veli.

Pogledajte i Naučnici konačno imaju odgovor: Zašto su psi toliko druželjubivi?

Iskusni tragači mogu da slede dva dana star miris čoveka kroz gužvu, vetar i kišu. Ali mogu da budu i dovedeni u zabludu. „Ne mogu uvek da uoče razliku između identičnih blizanaca”, kaže Harvijeva, čije istraživanje ukazuje na to da ovi psi mogu da nanjuše nešto što je u vezi sa genetikom određene osobe. „Ljudski miris je za njih poput otiska prsta”, kaže Dag Lauri, predsednik američke Nacionalne asocijacije policijskih pasa tragača.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka