Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glasan seks iz podzemlja: Jazavci ne mare za vreme...

"Seksualni zavisnici”, grmeo je naslov u britanskom Dejli mejlu. Novinski izveštaj citirao je žalbe kućevlasnika iz Šefilda u kojima se kaže da su „komšije iz pakla napolju imale strastveni bučni, noćni okršaj”.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Idite u svoje odaje, Meles melesi! A opet, kada pravi svoj dom, evroazijski jazavac može da bude isto toliko razoran kao kad se pari – može da uništi travnjake i potkopa kuće dok kopa jazbinu i pravi sistem tunela i odaja. Ko zna da li jazavci radije provode vreme u kopanju ili parenju. Klanovi uklanjaju tone zemlje da bi stvorili podzemne lavirinte. Neki pripajaju tunele koje su njihovi prethodnici iskopali vekovima ranije. Gomilaju lišće za legala (koja redovno menjaju) u odajama koje koriste za parenje. Tokom parenja ženke ponekad skiče, a mužjaci ispuštaju zvuke između rzanja i predenja – a ti zvuci se daleko čuju. Prema navodima iz knjige „Jazavci” iz 1996. godine, kada su jazavci iskopali ljubavno gnezdo ispod crkve u Darbiširu, „jetki mirisi i čudni zvuci koji su se javljali tokom večernje službe uneli su nemir među pastvu”.

ZANIMLJIVOST 
Ubijanje ili povređivanje jazavca, ili oštećivanje njegove jazbine, u Engleskoj se smatra prestupom koji se kažnjava zatvorom do šest meseci i visokom novčanom globom.

Fleksibilni u pogledu mesta za parenje, jazavci su i biološki blagosloveni u pogledu sezone parenja. Ženka može da održava embrione „u nekoj vrsti odloženog oživljavanja” i da mesecima odgađa njihovo usađivanje u svoju matericu, kaže biolog Dez Delahej sa Univerziteta Ekseter. Posledica toga jeste da jazavci mogu da se pare tokom čitave godine i da pritom podese rađanje svog potomstva u godišnje doba koje je najoptimalnije za njegov opstanak. Tek nekoliko vrsta sisara ima takvo reproduktivno preimućstvo, tako da Meles meles stvarno ima čime da se diči.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka