Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uprkos velikom trudu da se razmnože - barske kornjače su ipak ugrožene. Zbog čega je to tako?

Autor IgorR

Zbog čega su barske kornjače roda Batagur ugrožene, iako se baš trude da se rađaju i množe?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Barske kornjače se baš trude da se rađaju i da se množe. Mužjaci koriste upadljive boje tokom sezone parenja da privuku ženke, kao i kandže da bi ih zadržali u svom zagrljaju. Ženke su krupnije od mužjaka, što je preimućstvo kada se nosi nekoliko velikih jaja. Tokom sezone parenja mužjaci i ženke se nesputano pare. Ženke potom prevaljuju velika rastojanja, ponekad se izlažući i slanoj vodi, do peskovitih obala gde svake godine polažu i ukopavaju i po nekoliko legla.

Uprkos takvim smelim poduhvatima, pet od šest vrsta barskih kornjača roda Batagur krajnje je ugroženo, kaže Rik Hadson, predsednik Udruženja za opstanak kornjača.

Povezane vesti

Barske kornjače gube staništa zbog iskopavanja peska i stradaju kao uzgredan ulov u ribarskim mrežama. Zbog ishrane ili prodaje kradu im jaja iz gnezda; odrasle jedinke se isporučuju u Kinu, gde ih nude kao kulinarski specijalitet. Na njihov opstanak utiče i temperatura. Pol ptica i sisara određuju hromozomi, ali na pol mnogih vrsta kornjača utiče temperatura tokom perioda inkubacije. Često će se iz hladnijih legla izleci mužjaci, a iz toplijih ženke. Hadson kaže da, kada se jaja tokom izleganja u zatočeništvu izlažu prevelikoj hladnoći, izleže se svega nekoliko ili nijedna ženka, koje tokom života obično snesu po stotinak jaja. Suprotno tome, sve veće klimatske promene mogle bi da podrazumevaju sve toplija legla, kao i prevagu broja ženki – a samim tim i manjak budućih tatica.

ZANIMLJIVOST 

Ženke legu jaja u gnezdima koja su duboka oko 30 centimetara. Na različitim dubinama inkubacija jaja se vrši pri različitim temperaturama.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka