Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrivaju: 10 proverenih načina da vas mačka zavoli

Mnogi ljudi smatraju mačke misterioznim i rezervisanim. Ono što mnogi ne znaju je da mačke zahtevaju samo malo drugačiji pristup.

  Izvor: Foto: Profimedia

"Pas je čovekov najbolji prijatelj" - kaže stara izreka. Ovo verovanje proizilazi delimično iz toga što psi otvoreno iskazuju svoje emocije u svim prilikama. Sa druge strane, za mačke važi uverenje da su hladne i da se za njihovu naklonost i ljubav treba boriti. Odgovor na pitanje kako sa mačkama preći na "ti" dao je tim stručnjaka koji je sproveo nekoliko studija. Ovo su najbitnija oktrića:

1. Neka mačka priđe prva

Istraživanje švajcarskih stručnjaka je pokazalo da je puštanje mačke da preuzme inicijativu i umiljato priđe veoma važno za stvaranje dobrog odnosa. Studija sprovedena u 51 domu u Švajcarskoj pokazala je da mačke češće prilaze ljudima koji u datom trenutku ne obraćaju preveliku pažnju na njih. Većini ispitanika je mačka prišla kada su čitali. Ova studija je delimično objasnila zašto mačke često prilaze ljudima koji su alergični ili ljudima koji im ne pokazuju preveliku pažnju.

Povezane vesti

Povezane vesti

2. Priđite mački kao mačka

Kada su dve mačke u dobrom odnosu onda se one pozdravljaju dodirivanjem noseva nosem. Ovaj ritual možete oponašiti i vi tako što ćete svoj prst polako usmeriti ka nosu mačke i zadržati ga svega nekoliko centimetara ispred njenog nosa. Ukoliko se mačka približi kako bi vaš prst pomirisala ili se o njega trljala, znaćete da ste uspešno pozdravili svoju mačku.

3. Mazite mačku tamo gde voli

Mačke su veoma osetljive na dodir i genrealno vole da budu mažene na nekim mestima više, a na nekima manje. Studija iz 2002. pokazala je da su mačke pozitivno reagovale predenjem i treptanjem kada su bile mažene u predelu čela i obraza.  

Povezane vesti

4. Ukoliko reaguje negativno, dajte joj malo prostora

Mačka će vam na više načina pokazati da nešto ne voli. Ona to može učiniti otovreno, siktanjem, grebanjem i girženjem, ali i suptilnije tako što će poravnati uši, gledati u vašu ruku ili praviti nagle pokrete repom.

Povezane vesti

U tim trenucima je potrebno da se kao njen vlasnik povučete i obustavite aktivnosti koje joj ne prijaju. Time ćete joj pokazati da poštujete nju i njene granice, a ona će to ceniti time što će vam ukazati dugoročno poverenje.

5. Ne preterujte sa hranom

Mnogi vlasnici količinu ponuđene hrane poistovećuju sa količinom ljubavi i zbog toga preteruju sa porcijama hrane koje daju svojim mačkama. Studija univerziteta “Kornel” pokazala je da vas mačka neće voleti više ukoliko je više hranite. U studiji je učestvovalo 58 mačaka sa viškom kilograma koje su tokom studija nekoliko nedelja bile podvgrnute dijeti. Tri čevrtine vlasnika prijavilo je da su mačke umiljatije i da više vremena provode u njihovom krilu od kada su na promenjenom režimu ishrane.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka