Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udvaranje mužjaka patke mandarinke: Prvo šmeker, potom neugledni šmokljan

Autor IgorR

Izgled mužjaka patke mandarinke drastično se menja pre i posle parenja.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Mužjak mandarinke "poseduje prelepo i čudnovato perje koje ga čini jednom od najlepših i najupečatljivijih pataka – i zaista jednom od najlepših ptica – na svetu". To tvrdi Kristofer Liver, istaknuti britanski konzervacionista i jedan od vodećih svetskih stručnjaka za mandarinke (Aix galericulata).

Njegova tvrdnja iziskuje fusnotu. Mužjak mandarinke koji se nada parenju definitivno izgleda naočito – ali da li izgleda tako i pošto ostvari svoj cilj? Pa, i ne baš.

U Evropi mužjaci mandarinke tokom jeseni razmeću se onim što Liver naziva "potpunim rasplodnim ukrasima": zelenkastobakarnom glavom, purpurnim grudima, vratom boje rđe, narandžastozlatnim krilima. Mužjaci, koji se tokom zime udvaraju, doterivaće, tresti i širiti to perje da bi primamili na parenje ženke, čije je perje jednolično. Parenje traje do aprila ili maja i patka izleže 9 do 12 jaja. Mužjaci ostaju u blizini od 28 do 33 dana, koliko traje ležanje na jajima.

Povezane vesti

Ali čim se ptići izlegnu, ženke moraju same da ih neguju, dok mužjaci odlaze na letnje mitarenje. Otpadanje njihovog atraktivnog perja dovodi ih u njihovo "pomračeno izdanje". Pošto odbace i perje s krila, privremeno ne mogu da lete, tako da njihov žućkastomrki izgled služi kao korisna kamuflaža kako bi se odbranili od potencijalnih grabljivaca. Kako se jesen vraća, faza ružnoće prolazi. Mužjaci mandarinke ponovo se odevaju u svadbeno perje i kreću u potragu za ljubavlju.

Zanimljivosti

Mandarinke, koje obično biraju partnera na duži rok ili doživotno, simboli su vernosti i bračne sreće u Japanu i Kini.

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka