Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niske strasti: Zvuči kao romansa

Ne šepuri se paun samo repom. Paunov krik možda i nije baš najbolji način za privlačenje ženke, ali bolje i to nego ništa.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Blistavo perje koje se preliva u duginim bojama svojstvo je kojim evolucija pomaže paunovima da primame ženke. Međutim, kad paunice nisu u blizini, paunovi mogu da ih privuku karakterističnim oglašavanjem: krikom koji stavlja do znanja da se on pari, čak i kada to ne čini.

ZANIMLJIVOST
Paunovi tokom udvaranja tresu repnim perjem brzinom od 25 zamaha u sekundi.

Istraživač Rozlin Dejkan je četiri godine proučavala kako paunice biraju mužjake. Na prostoru na kojem se odvija udvaranje, gde se paunovi šepure, većina ženki bira istih nekoliko mužjaka koji na repu imaju najprivlačnije boje i šare u obliku oka, kaže Dejkanova. Na vrhuncu kopulacije mužjak ispušta jedinstveni krik – pa je Dejkanova bila iznenađena kada je čula mužjake kako ispuštaju taj krik i kada ženke nisu prisutne. A onda su se neke ženke pojavile na terenu za parenje, i Dejkanova je shvatila da njima „taj zvuk možda služi kao putokaz” ka mestu gde se nalaze najprivlačniji mužjaci.

Da bi proverila svoju teoriju, Dejkanova je snimila stvarne i lažne krikove tokom kopulacije i emitovala ove snimke na terenu za parenje – a paunice su se u oba slučaja pojavile. S obzirom na to da nije dovršila svoje istraživanje, Dejkanova ne može da tvrdi da li mužjaci, koje ona naziva „lažnim kreštavcima”, znaju da ovaj zvuk privlači ženke. Ono što može već sada da tvrdi jeste da „to nije sasvim pouzdan način za zavođenje ženki, ali bolje i to nego ništa”.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka