Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udvara se serenadama, a posle se brine o deci: Mali žabac, kraljevski prosac

Mužjak žabe koroborejke pravi je ljubavnik. Ispušta ljubavni zov tokom cele sezone parenja, miruje na jednom mestu, a ženke same dolaze.

  Izvor: Foto: Profimedia

On joj pravi udobno ljubavno gnezdo. Udvara joj se dugim serenadama. Kad zasnuju porodicu, on se brine o deci. Ovaj dasa je dobra prilika u toj meri da ga udavače saleću. To je dobra vest – jer što se rađa više žaba koroborejki (Pseudophryne corroboree), veći su izgledi za očuvanje jednog od najpoznatijih i najugroženijih australijskih vodozemaca.

Na početku sezone razmnožavanja majušni mužjak veličine novčića koristi svoje zadnje udove da blizu vode u mahovini oblikuje jamu. On nastavlja da ispušta ljubavni zov sve dok ženka ne uđe u gnezdo. Ona polaže od 15 do 38 jaja, na koja on direktno ispušta seme. Ona odlazi; on ostaje. On ispušta ljubavni zov tokom čitave sezone, te dočekuje i do deset ženki i oplođuje gomilice jaja – čak, ukoliko to zatreba zbog obilja jaja, gradi i drugu jamu. Mužjak potom ostaje u gnezdu od šest do osam nedelja, sve dok jesenje i zimske kiše ne preplave gnezdo u kojem se legu njegovi punoglavci.

Suša može da isuši lokve u jamama pre nego što dođe do metamorfoze punoglavaca. Šumski požar može da proguta stanište, a gljivica chytrid, koja pogađa mnoge žablje vrste, može da usmrti koroborejke pre nego što dostignu polnu zrelost. Danas ih u divljini ima možda 50. U nadi da će se i u budućnosti čuti pesma žabljih prosaca, kroz programe za razmnožavanje koroborejki Zoološkog vrta u Melburnu i Taronga zoološkog vrta u Sidneju, u oblastima za razmnožavanje koroborejki tokom 2014. godine prebačeno je na stotine jaja.

Povezane vesti

ZANIMLJIVOSTI

- Koža žabe koroborejke luči otrovne alkaloide kojima se ova vrsta brani od grabljivaca.

- Ova žaba našla se i na australijskoj poštanskoj markici.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka