Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niske strasti: Gubitak nevinosti ili seksualni zalogaj

Za većinu ljudi seksualna inicijacija predstavlja značajan trenutak u životu – njome su opsednuti, idealizuju je. Kaže se da gubitak nevinosti zauvek menja ljudsko biće. A grbokrili zrikavac tom prilikom postaje seksualni zalogaj, ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

„Ma pričajte mi o tome”, rekao bi mužjak grbokrilog zrikavca. Prva ženka sa kojom će se pariti neće mu oduzeti samo nevinost već će mu i pojesti delove tela.

Zrikavci su insekti nalik popcima, koji se tokom godišnje sezone parenja upuštaju u nešto što bihevioristički ekolog Skot Sakaluk naziva „neobičnim vidom seksualnog kanibalizma”. Da bi privukao ženku, zrikavac tare prednja krila i tako pravi zvuk, što se naziva stridulacija. Mužjak potom utvrđuje postignuti dogovor tako što pušta ženku da mu tokom parenja pojede zadnja krila i posrče hemolimfu, insekatsku verziju krvi. 

„Jedne noći je devac, a već sledeće noći ga žvaću”, kaže Sakaluk.

Zašto neki mužjaci ostvare nekoliko ovakvih groznih randevua (koji su retko kad, ako su uopšte ikad, sudbonosni), dok drugi ne ostvare nijedan?

Ključ je u pozivu. Kada je Sakalukov kolega Džef Over uporedio zov insekata, otkrio je „suštinske razlike” između zrikavaca koji imaju uspeha u parenju i onih koji ga nemaju. To što je seksualni zalogajčić, zrikavcu može da iscrpi snagu koja mu je potrebna za stridulaciju, kaže Sakaluk. Do kraja sezone parenja „čuje se još samo nekoliko poziva. To su supersrećni mužjaci – i njihova zadnja krila će biti izglodana ’do koske’”.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka