Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto slonovi imaju velike uši?

Oni su najveće kopnene životinje, a mogu se pohvaliti i produženim nosem koji koriste za miris, kopanje, komuniciranje sa ostalim slonovima, kao i uzimanje hrane i vode. Ali pored svega toga, ono što zaista čini slonove drugačijim ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Većina ljudi zna za mamute koji su živeli u hladnijim krajevima pre nego što su izumrli, a koji su izgledali poput dlakavih slonova. Ali postoji jedna velika razlika: mamuti su imali dosta manje uši od slonova. Ovo nam govori da je za veličinu uši današnjih slonova odgovorna toplija klima. 

Saznajte i Zašto slonovi retko umiru od raka?

Uši čine jednu šestinu tela kod slonova. To znači da kada biste bili slon, vaše uši bi bile veličine vaše cele glave, a važne su jer što ste veći, teže vam je da se rashladite. Slonovi su veoma veliki, pa bi život u toplim i suvim klimatskim uslovima mogao da bude prilično opasan da ne postoji način da se brzo rashlade.

Predivni svet kopnenih divova: 9 stvari koje niste znali o slonovima

Naime, slonovi nemaju znojne žlezde i zato ne mogu da se rashlade znojenjem kad su dani vreli. Umesto toga, oni mašu ušima. Međutim, uši nemaju ulogu lepeza. U ušima slona nalazi se mreža velikih krvnih sudova, koji se šire kad je vruće i skupljaju se kad zahladni. Kad je velika vrućina, slonovi lagano mašu ušima da bi vazduh strujao preko njihovih uvećanih ušnih vena i ohladio krv koja kroz njih struji. Pošto jedno uvo može da ima dužinu do 2,1 metar pri prolasku kroz mrežu krvnih sudova na njegovoj površini može da se ohladi mnogo krvi. Ta rashlađena krv zatim se vraća u telo slona i pomaže mu da se osveži.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka