Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osobina svojstvena samo ljudima: Delfini se međusobno dozivaju imenima

Kako bi prepoznali svoje prijatelje i suparnike, delfini koriste imena, odnosno individualno skvičanje i zviždanje, otkrili su australijski naučnici.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Delfini se međusobno dozivaju imenima, koja pamte i do 20 godina, a u pitanju je osobina koja je inače svojstvena isključivo ljudima. 

Naučnica Stefani King sa Univerziteta Zapadne Australije je nakon proučavanja delfina u zalivu Šark rekla da parovi i manje grupe mužjaka upotrebljavaju takve pozive kako bi privukli ženke za parenje.

“Ti delfini nisu rođeni sa jedinstvenim zvukom. Razvijaju ih u prvih nekoliko meseci života i jedinstveni su za svaku jedinku”, objasnila je doktorka King u časopisu “Coneversation” i dodala da se ti zbvuci mogu uporediti sa ljudskim imenima, kao i da ih delfini koriste za predstavljanje.

Pročitajte i Priča o delfinu, čovekovom vodenom mezimcu

“Oni na taj način raspoznaju prijatelje i suparnike. Dokazano je da pliskavice pamte zvukove drugih jedinki i nakon 20 godina razdvojenosti”, objašnjava King.

Ove nalaze potvrđuju i starija istraživanja. Naime, još pre pet fodina naučnici su otkrili da se ovi intelegentni morski sisari odazivaju na snimke specifičnih zvižduka za koje se mislilo da su njihova lična imena.

Pogledajte i Delfini mogu da „čuju“ trudnoću kod žena?

Stručnjaci su tada snimali zvižduke dozivanja u grupi dobrih delfina (Tursiops truncatus) koji se često mogu naći i u Jadranskom moru. Oni su potom njihova lična imena reprodukovali podvodnim zvučnicima. 

“Puštali smo im snimke imena životinja iz grupe, snimke raznih drugih zvižduka iz njihovog repertoara i zvižduke ličnih imena iz drugih populacija koje nikada nisu susreli”, objasnio je doktor Janik. Pokazalo se da delfini odgovaraju samo na svoja “imena”.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka