Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatno otkriće: Pčele poseduju matematičku sposobnost

Studija je pokazala da pčele poseduju matematičku sposobobnost za koju se ranije smatralo da postoji samo kod delfina, primata, ptica i odraslih ljudi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kako pčele imaju veoma male mozgove, oni dokazuju da su one među najpametnijim stvorenjima. Naučnici iz Australije i Francuske smatraju da insekti znaju da je nula manja od jedinice, dokazujući da pčele mogu da razumeju "koncept ničega". 

Njihovi mozgovi su veličine susamovog semena i oni maju manje od jednog miliona neurona - poredeći sa 86.000 miliona koje imaju ljudi. 

"Nula je nešto teži koncept za razumevanje i matematička veština koju deca uče po nekoliko godina", ističe profesor Adrijan Dajer, sa RMIT Univerziteta u Melburnu. 

Saznajte i Kako su nastale pčele ubice: Priča o naučnom eksperimentu koji je krenuo po zlu

U okviru studije istraživači su obučavali pčele da rangiraju brojne veličine i da shvate da nula pripada donjem kraju niza brojeva. 

Oni su testirali pčele tako što su ih učili da izaberu element sa najmanjim brojem elemenata, kako bi dobile nagradu - šećer. 

Istraživač Skartlet Hovard privukla je pčele na zid, gde su im predstavljena dva znaka. Svaki od njih je imao drugačiji broj crnih simbola, a pčele je trebalo da izaberu znak sa najmanjim brojem. 

Pogledajte i 59 stvari koje pčele zzznaju

Na osnovu ovog zadataka, one su naučile da izaberu tri elementa kada su predstavljeni sa tri u odnosu na četiri ili dva elementa kada su prikazana sa dva u odnosu na tri. 

Njihov najvažniji test je došao kada im je data opcija između kartice sa jednim simbolom i one bez simbola. One su uspele da shvate da je nula manja od jedinice uprkos tome što im nikada nisu bile prikazane prazne kartice.

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka