Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada su ptice počele da leže na jajima?

Fosili karlice ranih ptica pokazuju da su tek ptice u novije vreme počele da leže na jajima. Njihovi preci bili su preteški za tako nešto

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najnovija analiza ptičjih fosila sa britanskog univerziteta u Linkolnu pokazuje da su ptice savremenice dinosaurusa najverovatnije bile suviše teške da bi sedele na jajima koja su snele, a da ih pritom ne slome. Tako studija objavljena u „Žurnalu evolucione biologije“ pokazuje da je inkubacija karakteristika koja odlikuje tek ptice koje su evoluirale u poslednjih 100 miliona godina.

Ovo istraživanje našlo se na udaru nekih paleontologa delom zato što pobija tvrdnje da su pojedini dinosaurusi koji su usko povezani sa pticama sedeli na svojim gnezdima. Mnogi istraživači su prihvatili stanovište da su oni to činili kako bi inkubirali svoja jaja, što dalje pokazuje da je takvo ponašanje evoluiralo mnogo pre pojave modernih grupa ptica.

Paleontolog Čarls Diming sa Univerziteta Linkoln, koji je vodio istaživanje, ne slaže se sa ovim tvrdnjama. Iako je najveći broj fosila ranih ptica otkriven u poslednjih tridesetak godina, direktni dokazi o njihovom reproduktivnom ponašanju su, prema njegovom mišljenju, prilično nejasni. Kako bi proverili da li su i takozvane primitivne ptice ležale na jajima, Diming i njegov kolega Džerald Majer su ispitivali veličinu i nosivost jaja 21 vrste primitivnih ptica, uključujući Confuciusornis i Yanornis, kao i jednu od najstarijih ptica na svetu Archaeopteryx, koja je živela pre oko 150 miliona godina.

Pogledajte i 5 ptičjih jaja koje je ukrasila priroda

Diming i Majer su ustanovili da bi jaja svake testirane vrste bila previše slaba da izdrže težinu ptice. Neke vrste poput Confuciusornis imale su masu tela oko tri puta veću od one koju bi jaja mogla da podnesu, navodi se u istraživanju. Sa druge strane, ptice danas ležu jaja koja su najčešće prilagođena telesnoj masi. Na osnovu toga može se zaključiti da je takozvana kontaktna inkubacija, odnosno ležanje na jajima, evoluiralo tek u kasnijoj istoriji modernih ptica, verovatno posle razvoja otvorenije karlice u poslednjih 100 miliona godina.

Saznajte i Zašto su gradske ptice pametnije od seoskih ptica?

Kada je reč o dinosaurusima i tvrdnjama da su i oni ležali na jajima, Dimig kaže da to treba detaljnije istražiti. Tako su, na primer, fosili oviraptorida iz pustinje Gobi pronađeni u blizini njegovih jaja, ali Diming smatra da je veća verovatnoća da su ovi dinosaurusi čuvali svoja velika gnezda nego da su ležali na jajima onako kako to savremene ptice rade.

Izvor: Elementarium.cpn.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka