Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čudnovata moć transformacije: Šta se dogodi kada se kameleon pogleda u ogledalo (VIDEO)

Kameleonove boje nisu samo kamuflaža, kaže Eli Grinbraun, evolucioni genetičar na Univerzitetu u Teksasu. One se takođe menjaju zbog promena temperature ili - emocija!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kameleoni već dugo fasciniraju svojom sposobnošću da menjaju boju kože, a promena je isključiva osobina mužjaka. Kameleoni menjaju boju kako bi bili uočljiviji, privlačniji ženkama, ali i da bi zastrašili suparnika ili radi kamuflaže, u slučaju opasnosti od predatora.

Pogledajte i PRAVE BOJE: Šareni jezik kameleona

“Mužjaci će u većini slučajeva odmah promeniti boju kože ukoliko primete drugog mužjaka ili, u ovom slučaju, sami sebe u ogledalu”, kaže Daniel F. Hjuz, doktor iz centra “Greenbaum’s lab”.

Neverovatna kamuflaža: Da li možete da uočite leoparda na ovoj slici?

Kako bi dokazao svoju tvrdnju, on nas je uputio na Jutjub video na kome se može videti mužjak sa Madagaskara koji upravo to čini:

Kameleonove boje nisu samo kamuflaža, kaže Eli Grinbraun, evolucioni genetičar na Univerzitetu u Teksasu. One se takođe menjaju zbog promena temperature ili - emocija!
Izvor: YouTube

“Muški kameleon koji vidi “suparnika” se uzbudi i promeni nijanse od zelene do žute, narandžaste, pa čak i crvene”, kaže Mišel C. Milinkovič, biofizičar na Univerzitetu u Ženevi.

Milinkovič i njegove kolege su pre nekoliko godina otkrili i mehanizam pomoću kojeg kameleoni obavljaju ovaj čudnovati proces transformacije.

Pogledajte i Lukava stvorenja: Kamuflaža u svetu životinja

Naime, oni su ustanovili da se promena boje ne odvija na nivou pigmenata, kako se isprva mislilo, već nanokristala koji se nalaze u njihovoj koži.

Analiza kože kameleona pokazala je da na promenu boje utiču fotonični kristali koji se nalaze u sloju ćelija pod nazivom iridofore, koje su smeštene tačno ispod pigmentskih ćelija.

Otkrijte i Kako životinje reaguju na svoj odraz u ogledalu?

Iridofore su svojstvene i drugim reptilima i vodozemcima, poput žaba. One im daju zelenu i plavu boju koja se retko može naći kod drugih kičmenjaka.

Više o... Kako kameleon uspeva da promeni boju kože?

Kod kameleona, međutim, ovi nanokristali mogu da se pomeraju kako bi promenili način na koji se svetlost odbija.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka