Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto neke morske vrste mogu da žive i nekoliko stotina godina?

Crveni koral, koji može da živi pet stotina godina, jedan je od nekoliko morskih vrsta koji čini da čovekov životni vek izgleda kao treptaj oka. U novoj studiji naučnici su istraživali šta može biti razlog zbog kojeg neke od ovih ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada biste bili crveni koral, verovatno biste imali dovoljno vremena da sastavite nekoliko lista sa poslednjim željama pred smrt. Mada, teško je zamisliti šta bi na njima moglo da se nađe...

Crveni koral, koji može da živi pet stotina godina, jedan je od nekoliko morskih vrsta koji čini da čovekov životni vek izgleda kao treptaj oka. U novoj studiji naučnici su istraživali šta može biti razlog zbog kojeg neke od ovih vrsta mogu da žive i po nekoliko stotina godina.

Autori studije došli su do zaključka da bića koja žive na velikim dubinama mora i okeana, poput korala, makroalgi, sunđera i gorgonije, imaju više izgleda da žive i po nekoliko stotina godina. Mediteranski crveni koral, recimo, živi na dubini od jednog kilometra.

Pogledajte i Za ove životinje godine su samo broj: Da li nam goli krtičji pacovi mogu pomoći da postignemo besmrtnost?

Morska vrsta sa najdužim životnim vekom ikada zabeleženim je sunđer Monorhaphis chuni koji je živeo neverovatnih 11 hiljada godina na dubini od 300 metara ispod površine mora. 

Stabilnost dubokog morskog okruženja verovatno pomaže njegovom staništu da živi duži vremenski period. 

Na većim dubinama životinje su zaštićene od mnogo toga sa čime se suočavaju vrste koje žive na manjim dubinama, poput promene temperature i jakih oluja, objašnjava koautor studije Den Douk, profesor studija životne sredine na Univerzitetu Kolorado.

“Prirodna selekcija favorizuje dug životni vek u stabilnim okruženjima. Vrste u plitkim vodama imaju daleko veću šansu da umru mlade od opasnosti kao što su predatori. To znači da nema posebnih evolucionih prednosti da takva stvorenja oporave svoja tela i dočekaju duboku starost”, pojašnjava profesor Douk.

Tajne životinjskog sveta iz dubina mora i okeana: Zavirite u jedinstveni podvodni svet

Drugi faktor je to što su ove vrste klonalne. One formiraju koloniju višestrukih jedinica koje su genetski identične i koje se, u slučaju korala i gorgonija, nazivaju polipi.

Ipak, stručnjaci navode da ni vrste koje žive na većim dubinama nisu više toliko bezbedne, a najveći krivac za to su klimatske promene.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka