Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U čemu je tajna oružja Crnog pantera?

Da li ste znali da supermoći novog Marvelovog junaka, Crnog pantera, mogu postojati i u stvarnom svetu?

  Izvor: Foto: Profimedia

Novi film o Marvelovim junacima – “Crni panter” beleži sjajne kritike, ali i rezultate na bioskopskim blagajnama širom sveta.

Radnja filma se odvija u Vakandi, maloj, izmišljenoj afričkoj zemlji koja krije veliku tajnu. Izgrađena na vibranijumu, najjačem metalu na zemlji, Vakanda ima tehnologiju i moć kakva ne postoji nigde drugde na svetu. Kada mu otac pogine u terorističkom napadu, T’Čala poprima moći Crnog pantera i postaje novi kralj. 

U Marvelovom univerzumu, Vakanda je bogata mineralima zahvaljujući supstanci nazvanoj vibranijum, koja je na Zemlju dospela preko meteroita pre 10 hiljada godina i koja ima neverovatna svojstva.

Naime, ovaj metal je sposoban da apsorbuje talase i druge vibracije, pa se iz tog razloga koristi za stvari poput oklopa i oružja. Supstanca se takođe pojavljuje i u Marvelovim stripovima i filmovima Kapetan Amerika, u kojima protagonista koristi vibranijum za zaštitni štit.

Pogledajte i "Ubistvo u Orijent ekspresu": Otmica koja je podstakla Agatu Kristi da napiše svoje najpoznatije delo

U “Crnom panteru” vibranijum se koristi u odelima. Meci koji pogađaju glavnog junaka se jednostavno odbijaju od njega. 

Profesor fizike na Univerzitetu u Minesoti, Džejms Kakalios, u svom blog postu daje nekoliko sugestija o tome šta bi u stvarnom svetu bilo ekvivalentno vibranijumu. 

Saznajte i Koliko struje bi trošili mačevi iz "Ratova zvezda" kada bi zaista postojali?

Prema njegovom mišljenju najpribližniji vibranijumu je grafen - materijal koji se dobija kada se slojevi grafita razdvoje na delove debljine atoma. Istovremeno i najtanji i najjači, gotovo providan, a toliko gust da ni najmanji atomi plina ne mogu proći kroz njega, grafen je fleksibilan, i odličan provodnik toplote i elektriciteta, a stručnjaci su nedavno otkrili znatno brži i lakši način proizvodnje koji u budućnosti može otvoriti vrata neograničenim mogućnostima. 

“Možete staviti odraslog slona preko i grafen će ostati čitav”, objašnjava Les Džonson, autor knjige “Grafen”.

VIŠE O... Pronađen novi najlakši materijal na svetu

U svom blogu, profesor Kakalios takođe beleži i da eksplozija koja se odbije od vibranijumskog odela u filmu “Crni panter” mora negde da ode. Energija se ne može izgubiti. On predlaže fenomen koji se naziva sonoluminescencija, gde akustički šok talasi stvaraju privremene mehuriće koji propadaju ukratko nakon stvaranja, proizvodeći vrlo visoke temperature i pritiske. 

Teoretski, ovo bi moglo da izgleda kao snop svetlosti koji se odbija od odela kada dođe do udara. Međutim, u filmu, sestra Crnog pantera, Šuri, napravila je odelo da uskladišti kinetičku energiju kojom je pogođena, tako da se kasnije može koristiti u eksplozijama.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka