Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Natprosečna inteligencija: Svoj odraz u ogledalu mladunci delfina prepoznaju mnogo pre ljudskih beba

Ljudi, šimpanze, slonovi, svrake i kljunasti delfini mogu da prepoznaju svoj odraz u ogledalu, pokazuje najnovija studija.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prepoznavanje sopstvenog odraza u ogledalu se često uzima kao znak inteligencijem, mada se sa tim ne slažu baš svi naučnici. Međutim, naučnike je sada interesovalo ne samo koje vrste imaju tu sposobnost, već i u kom razdoblju života se ona javlja. 

Istraživanje koje je sprovela psihološkinja Dajana Rais pokazalo je da ljudi pokazuju znakove raspoznavanja svog odraza u uzrastu od oko 12 meseci, dok šimpanze to čine godinu dana kasnije. Međutim, iznenađujuće otkriće je bilo da mladunci delfina to rade već u sedmom mesecu života.

Pogledajte i Delfini mogu da „čuju“ trudnoću kod žena?

Doktorka Dajana i njeni studenti su skoro dve godine posmatrali dva mlada delfina u Nacionalnom akvarijumu u Baltimoru, a rezultati njeihove studije objavljeni su u časopisu PlosOne.

Doktorka Rajs ističe da je vrlo važno kada dolazi do sticanja mogućnosti samoprepoznavanja jer se kod ljudske dece ona vezuje za druge važne korake u motornom i društvenom razvoju. S obzirom da delfini tu mogućnost stiču pre ljudi, naučnici smatraju da delfini zapravo ranije postaju samosvesni, a ovo je samo još jedan dokaz koliko je velika inteligencija ovih divnih životinja.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka