Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nauka potvrdila: Psi mogu da budu ljubomorni

Ako ste mislili da su samo ljudi ljubomorni – prevarili ste se. Naime, nauka je sada potvrdila da i psi pokazuju ljubomorna ponašanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na jednom kalifornijskom univerzitetu izveden je eksperiment u okviru kojeg se ispitivala ljubomora kod pasa. Vlasnici 36 manjih pasa trebalo je da urade tri zadatka na testu – da pažnju posvete psu-robotu, plastičnoj bundevi i da naglas čitaju knjigu, ne obraćajući pažnju na svog ljubimca.

Stručnjaci su posmatrali reakcije pasa, nakon čega je zaključeno da je 80 odsto pasa guralo robota, njuškalo i dodirivalo vlasnike pokušavajući da skrene pažnju na sebe. Psi su čak duplo više dodirivali svoje vlasnike dok su se igrali sa psom-robotom, nego dok su se igrali sa bundevom, a čak četiri puta više nego dok su čitali.

Pogledajte i "Poljupci" kućnih ljubimaca mogu odvesti u smrt

Sve u svemu, više od 80 odsto pasa pokazalo je znakove ljubomore u trenucima kada su njihovi vlasnici mazili druge.

"Ono što nakon eksperimenta možemo da zaključimo jeste da psi žarko žele da zaštite društvenu vezu koji su izgradili sa vlasnikom, ali ne možemo razmatrati subjektivni osećaj svakog psa ponaosob", rekla je Kristin Haris, autorka studije i psiholog sa Univerziteta Kalifornija.

Izvor: Petface.net

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka