Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pege i pruge nisu toliko crno-bele: Čemu služe ovakve izrazito kontrasne šare?

Crno-bela šara možda nije privlačna oku poput svetlucavih krljušti – ali se isplati sisarima koji je nose.

  Izvor: Foto: Profimedia

Pomislite na slikovitost i živopisnu menažeriju životinjskog carstva: dugine boje papagajskog perja ili gizdave krljušti neke tropske ribice. Sisari su manje živopisni od ostalih životinjskih grupa, ali su neki upečatljivo opremljeni crno-belom bojom.

Čemu služe ovakve izrazito kontrasne šare? Svrha obrasca boja nije uvek tako očigledna. Odgonetanje toga šta zebra postiže svojim šarama mučilo je naučnike više od jednog veka.

Otkrijte i Jesu li zebre crno-bele ili belo-crne?

Džinovska panda
Razumevanje pandinog kolorita proisteklo je iz nedavnog proučavanja svakog njegovog dela tela ponaosob. Crne uši ukazuju na okrutnost, a karakteristične mrlje oko očiju pomažu u individualnom prepoznavanju. Pandino belo telo prikriva ga u snegu, dok mu crni udovi pomažu da se sakrije u šumi, što je kompromis proistekao iz njegove oskudne ishrane svedene na bambus. Bambus ne omogućava pandama da stvore dovoljno masnoće za hibernaciju, već ih primorava da provode zime na snegu.

Da bi pokušao da reši ovu zagonetku, biolog Tim Karo sa Univerziteta Kalifornija u Dejvisu proveo je više od decenije proučavajući zebre u Tanzaniji.

Iznosio je mnogobrojne teorije – pruge ih ne štite od vrućine, pruge ne zbunjuju grabljivice – pre nego što je pronašao odgovor. U savani je tokom 2013. godine postavio zamke za muve prekrivene zebrinom kožom i, poređenja radi, još neke prekrivene kožom gnua. Uočio je da muve ne vole da sleću na pruge. Zaključio je posle dodatnih istraživanja da pruge bukvalno mogu da sačuvaju zebrinu kožu od gamadi koja prenosi bolesti.

Crno-bela šara možda nije privlačna oku poput svetlucavih krljušti – ali se isplati sisarima koji je nose.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka