Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Golijat tarantula: 15 neverovatnih činjenica o najvećem pauku na svetu

Mnogi ljudi imaju strah od pauka, međutim, postoji jedna vrsta koja je daleko zastrašujuća od ostalih... Upoznajte Golijate!

  Izvor: Foto: Profimedia

Dobra vest za sve one koji imaju fobiju od bilo kakve vrste pauka je da pauk Golijat ne nastanjuje naše prostore i da se nalazi samo u kišnim šumama Južne Amerike. 

Evo nekoliko interesantnih činjenica o njima:

Mogu da budu veličine ljudskog lica ili tanjira

Golijat tarantula je najveća na svetu i može da dostigne raspon nogu do 30 centimetara, težinu od oko 170 grama, a dužinu tela 12 centimetara. Međutim, uprkos svom jezivom izgledu, pauk Golijat vas neće napasti, jer je uglavnom pitom.

Ženke mogu da žive i po nekoliko decenija, dok mužjaci samo nekoliko godina

Dok tipična ženka Golijata živi između 10 i 15 godina, pa nekad čak i 25, njen muški kolega živi samo tri do šest godina.

Pogledajte i 15 neverovatnih činjenica koje niste znali o mačkama

Bore se za svoje ženke

Prema Spiders World-u, mužjake privlače miris i hemikalije koje ženka emituje. Ukoliko se na jednom mestu nađe više mužjaka, vrlo često će se agresivno boriti jedni s drugima kako bi se parili sa ženkom. Međutim, ženka je ta koja donosi konačnu odluku, budući da je vrlo izbirljiva.

Mužjaci obično uginu nakon parenja

Mužjaci Golijata uglavnom uginu nekoliko meseci nakon parenja sa ženkom.

Pogledajte i Zašto crne udovice posle parenja jedu mužjake?

Spadaju u porodicu Tarantula

Pauci golijati su klasifikovani kao Theraphosa blondi i pripadaju klasi paukolikih zglavkara, migalomorfi i familiji tarantula. To ih čini tarantulama, koje su veće i prekrivene dlakama.

Mogu da imaju 200 beba odjednom

Ženke Golijata mogu da izlegu i do 200 jajašca odjednom, a mladunče će stići osam nedelja nakon parenja. Ženke obično jedu više od mužjaka, jer nakon parenja prestaju da jedu.

Saznajte i Šta se dogodi ako progutate pauka?

Bodljikavim dlačicama napadaju neprijatelja

Pauci Golijati mogu da “ispaljuju” sitne bodljikave dlake kada se osete ugroženo. Ove dlake mogu da iziritiraju kožu i naprave veliki problem ukoliko dođu u dodir sa očima, nosom i ušima.

Uglavnom su bezopasni

Jedino kada će vas Golijat napasti svojim dlačicama je kada se oseti ugroženo. Ukoliko mu ne stajete na put, nemate čega da se plašite. Oni vole da budu sami.

Iako spadaju u otrovne pauke, oni će retko ubrizgati otrov prilikom ugriza, osim ako ne idu u lov. Ukoliko se desi da ujedu i pritom ubrizgaju otrov, to će uzrokovati bol i manji otok.

Uglavnom jedu crve

Golijata prati jedan čudan nadimak, a to je "jedač ptica". Iako se ishrana ne bazira na ptičijem mesu, nije retkost da ovaj pauk pojede po nekog kolibrija. Ipak, najviše vole crve, guštere, žabe, a ponekad i zmije.

Otkrijte i Zašto se plašimo paukova

Imaju loše čulo vida

Pauci Golijati, kao i mnoge tarantule, imaju užasan vid. Umesto vida, oni koriste vibracije koje osećaju kroz zemlju. Kada osete vibraciju, oni će opipati svoj plen i ubrizgati mu otrov.

Nove vrste pauka Golijata otkrivene su 2017. godine

Naučnici iz Sao Paula su tokom svog istraživanja u Peruu zabeležili tri nove vrste pauka Golijata.

Mogu da regenerišu svoje udove

Golijat može da proizvodi novu kožu, a isti proces mitarenja koriste i za regeneraciju izgubljenih udova. Ceo proces traje nekoliko sati. Golijat samo poveća pritisak tečnosti u svom telu kako bi izbacio deo mrtvog uda., zatim ponovo pumpa tečnost dok ne nastane čvrst ud. 

Pogledajte Kako tarantula menja kožu (VIDEO)

Vrlo su ukusni

Pripadnici veneceluanskog Piaroa plemena tvrde da su Golijati prilično ukusni, a njihova deca od najranijeg uzrasta uče da ih love.

Proizvode zvuk kao zvečarke

Golijati proizvode glasan, šumovit zvuk poput zvečarke koji im pomaže da uplaše neprijatelje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka