Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveći rizik od izumiranja: Koje su najugroženije životinjske vrste?

Tim naučnika iz SAD-a, Velike Britanije i Australije se slaže da je veličina bitna kad je u pitanju rizik od izumiranja životinjskih vrsta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema rezultatima novih istraživanja, izumiranje najviše preti najvećim i najmanjim vrstama.

Naučnici iz SAD-u, Velike Britanije i Australije su složni da je veličina bitna kad je u pitanju rizik od izumiranja, a najbolje će proći pkičmenjaci u tzv. zlatnoj zoni, ni preveliki ni premali. 

Potrebno je preduzeti određene mere i zaštiti životinje s obe strane skale: velikim životinjama najviše preti lov, a najmanjim zagađenje i seča šuma. 

Naučnici otkrivaju: Primatima preti izumiranje?

Istraživači su pronašli nove dokaze da životinjske vrste toliko izumiru da se može smatrati da je u pitanju šesto masovno istrebljenje. Ovakvi rezultati su podstakli naučnike da odrede ključne faktore rizika istrebljenje određene vrste. 

Jedan faktor je veličina tela.

Istraživanje sprovedeno na pticama i sisarima je pokazalo da su krupnije vrste u većoj opasnosti, piše BBC.

Ipak, kad su istraživači napravili bazu podataka hiljadu ptica, sisara, riba, vodozemaca i reptila s rizikom od istrebljenja, otkrili su nesrazmerne gubitke kod velikih i malih vrsta. 

Saznajte i 5 životinjskih vrsta koje je čovek spasao od izumiranja

„Iznenađujuće je da smo otkrili da su najugroženije životinje ne samo krupniji kičmenjaci, već i najmanje vrste“, rekao je profesor Bil Ripl sa Univerziteta u Oregonu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka