Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LJUSKARSKI RANDEVU: Učena rasprava o ljubavi i žudnji u životinjskom carstvu

Kako klimatske promene mogu da utiču na postupak parenja američkih jastoga, saznajte u nastavku...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ljuskarski randevu je objavljen u rubrici Niske strasti u Ng Srbija u julu 2017. godine

Ovako izgleda uobičajeni seksualni čin između mužjaka iženke američkog jastoga:

Ženka danima štrca urin u brlog željenog mužjaka. Namamljen ovim mirisom, on joj dopušta da se useli. Predigra – jedno drugo lupkaju antenama i nožicama koje su prekrivene receptorima ukusa – traje nekoliko dana.

Kada se uveri da će je on štititi, ženka se svlači, tako što lagano smiče svoj tvrdi oklop i kesicu u kojoj je prikupljala spermu prethodnog mužjaka. Pošto ostane u novom, mekom oklopu, ona pola sata ostaje u stanju budne pripravnosti, koliko oklopu treba da očvrsne. Potom, uz pomoć klešta, on se kači povrh nje i podiže je licem ka sebi, obuhvatajući je nogama. Njen novi oklop ima i novu kesicu za spermu; pomoću nastavaka koji se zovu gonopode on u nju utiskuje paketić sperme. Parenje je završeno.

Čim ženka ode, mužjak će ugostiti drugu. U međuvremenu, ženka će koristiti paketić sperme da oplodi na hiljade jajašaca koje će oko godinu dana nositi pod repom, sve dok se larve ne izlegu.

Međutim, klimatske promene predstavljaju pretnju za ovakav postupak stvaranja potomstva, kaže Dajana Kauan, osnivač organizacije "Očuvajmo jastoge".

Kada je voda toplija od 4 ili 5 stepeni Celzijusa, jastozi svoju energiju ulažu u rast; kada je voda hladna – sa zimskim temperaturama između minus 1 i 4 stepena Celzijusa – oni svoju energiju ulažu u pravljenje jajašaca i sperme, kaže Kauenova. Ako klimatske promene skrate taj hladni period, "proizvodiće manje gameta. A ako je stalno pretoplo, jednostavno ih neće proizvoditi. Neće biti jajašaca. Neće biti sperme. Neće biti jastoga."

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka