Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrste za koje možda niste znali da postoje: 5 životinja s neobičnim nosevima

Predstavljamo vam retke životinjske vrste koje se od drugih izdvajaju po neobičnim nosevima.

  Izvor: Mandril Foto: Profimedia

1. Goblin ajkula

U pitanju je veoma retka vrsta ajkule, koja svojim izgledom tj. dugačkim nosem svakako opravdava svoje ime. Goblin ajkula (Mitsukurina owstoni) je ime dobila po goblinima, mitološkim patuljcima s velikim ušima i nosem. 

Povezane vesti

Njen neobično dugačak nos nije naročito od pomoći pri hvatanju plena, ali može pomoći pri detektovanju električnih signala.

2. Slonovska rovčica

Ova neodoljiva životinja nije ni slon ni rovčica, ali je povezana i s jednom i s drugom životinjskom vrstom. 

Nekada se verovalo da su povezani sa ježevima i krticama, ali slonovske rovčice su zapravo dovljno jedinstvene da imaju sopstvenu porodicu, Macroscelides micus, a DNK analize su ih smestile u grupu Afroterija, sisare koji vode poreklo od jednog afričkog pretka.

Postoji 19 vrsta slonovskih rovčica različitih boja, ali sve imaju dugačke noseve koji su savršeni za hvatanje insekata.

3. Slepi miš s nosem u obliku mača

Ova vrsta slepog miša (Lonchorhina aurita) ima dugo ispupčenje (nose leaf), koje može da bude različitog oblika i veličine kod različitih vrsta slepih miševa, a koje im je od velike pomoći da se skoncentrišu tokom eholokacije. 

Saznajte i 15 zanimljivosti koje niste znali o slepim miševima

Kod ove vrste slepog miša, koja se može naći u tropskim šumama Centralne i Južne Amerike, ovo ispupčenje dolazi do izražaja i dugačko je skoro koliko i njegove uši.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka