Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaljubljivanje pri slobodnom padu

Kako izgleda ritual udvaranja kod orlova belorepana?

  Izvor: Foto: Profimedia

Zaljubljivanje pri slobodnom padu objavljeno je u rubrici Niske strasti u NG Srbija u julu 2016. godine

Izgleda da su orlovi beloglavi belorepani, odnosno Haliaeetus leucocephalus, uzori pristojnosti. Ove grabljivice se sparuju za čitav život, sem ukoliko jedan partner ne ugine prerano. Većina se svake godine vraća u ista gnezda. Ptice koje spadaju u neke tzv. monogamne vrste ipak se sparuju s drugim partnerima. Međutim, po svemu sudeći, beloglavi belorepani to ne čine. 

Obično su ljuti neprijatelji:Orlovi usvojili (a ne napali) malog crvenorepog mišara

Ritual udvaranja uključuje hvatanje kandžama i slobodan pad.

Ali kada je reč o udvaranju, beloglavi belorepani načisto polude. Manevar – poznat pod nazivom premet ili spirala smrti – glavni je među njihovim „spektakularnim ritualima udvaranja”, kaže biolog Dejvid Buler s Univerziteta Tenesi. „Par beloglavih belorepana vine se nebu pod oblake, spoji se kandžama i potom se premeće u slobodnom padu.” Puste se pre nego što stignu do tla – osim kad to ne učine. Par odraslih jedinki je 2014. godine pronađen upetljan u granama jednog drveta u Portlandu, u Oregonu, spojenih kandži. (Naposletku su se razdvojili i odleteli.)

Lov orlovima,tradicija koja odumire

Posle decenija primenjivanja mera zaštite na osnovu Zakonao ugroženim vrstama, kao izabrane upotrebe pesticida DDT, beloglavi belorepani su se oporavili i sada su rangirani kao „najmanja briga”.

Cilj ovakvog udvaranja jeste „utvrđivanje sposobnosti izabranog partnera” i podsticanje partnera da se pari s vama, kaže Buler. „To je poput izlaska stvarno dobrog plesača na plesni podijum.” Postoje i rizici: akrobacija može,na primer, da se kobno završi. „Vlada neverovatna napetost”, kaže on, „između ostvarivanja uspeha s partnerom i sopstvenog opstanka.”

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka