Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatno otkriće: Spojeni blizanci slepih miševa pronađeni u Brazilu

Primeri spojenih identičnih blizanaca se veoma retko pronalaze kod životinjskih vrsta, što ovo otkriće čini još neverovatnijim.

 Izvor: Foto: Facebook

Ovi spojeni blizanci mužjaka slepih miševa su pronađeni još 2001. godine ispod drveta manga u jugoistočnom Brazilu. Osoba koja je pronašla već uginule životinje ih je donirala kolekciji Univerziteta u Rio de Žaneiru.

Prošlog meseca, ovi spojeni blizanci su predstavljeni u radu naučnika Marsela Nogueire sa Univerziteta u Rio de Žaneiru. 

Iznenađujuće, ovo je treći primer spojenih slepih miševa, ali ipak, ovaj fenomen se veoma retko nalazi kod životinjskih vrsta. Verovatno je jedan od razloga zato što samo nekoliko životinja preživi. 

Saznajte i 15 zanimljivosti koje niste znali o slepim miševima

Istraživači veruju da ovi slepi miševi pripadaju vrsti Artibeus na osnovu njihovih fizičkih karakteristika, a takođe pretpostavljaju da su umrli po rođenju ili da su bili mrtvorođeni.

Rendgenski snimci su pokazali da su mužjaci slepih miševa imali odvojene glave i vrat, ali da su im kičme bile spojene. Takođe su imali dva srca. 

Osim neobičnosti ovakvog slučaja, Nogueria izdvaja da će proučavanje ovih slepih miševa da nam pomogne da više naučimo o njihovom razvoju.

Pročitajte i8 neobičnih medicinskih slučajeva

„Nadamo se da će ovakvi slučajevi da ohrabre i podstaknu više studija o embriologiji slepih miševa, otvorenog i fascinantnog polja istraživanja koji veliki benefit može da ima iz materijala koji je već dostupan u naučnim istraživanjima“, kaže Nogueria.

Kod ljudi, stanje spojenih blizanaca je fatalno u više od 80 odsto slučajeva, a verovatno je taj procenat još veći kod životinja usled nedostatka medicinske i društvene podrške.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka