Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedna od najugroženijih vrsta riba na svetu: Sačuvajmo jesetre, blago reke Dunav

Jesetre spadaju u najugroženije vrste riba na svetu, sa svega nekoliko preostalih prirodnih staništa koja im pružaju odgovarajuće uslove za opstanak.

  Izvor: Foto: WWF

U Evropskoj uniji, jedini region gde se i dalje nalazi održiva prirodna populacije jesetri nalazi se nizvodno od hidroelektrane “Đerdap 2” i u severozapadnom delu Crnog mora.

„Razlozi za smanjenje populacija jesetri su složeni, ali su najvažniji – izgradnja brana i presecanje migratornog puta, ilegalni ribolov, trgovina mesom i kavijarom – vezani sa nedostatak informacija i svesti o ugroženosti ove grupe riba. Dunav je jedno od poslednjih utočišta ovih riba u čitavom svetu i jesetre su prioritet rada WWF-a.“ – izjavila je Vesna Maksimović, koordinatorka WWF projekta.

Drevni vodeni džinovi: Kako su jesetre postale jedna od najugroženijih vrsta? (INFOGRAFIK)

Sedam organizacija iz šest zemalja udružilo se u projektu “Život za dunavske jesetre” kako bi bolje zaštitile ovu grupu riba. U okviru projekta će biti uspostavljena saradnja sa ribarima i lokalnim zajednicama, institucijama odgovornim za sprovođenje zakona, te učesnicima u lancu trgovine kavijarom i mesom jesetri.

Copyright:
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: WWF

WWF u okviru proslave Dana Dunava, u Prahovu 29. juna od 17:00h u OŠ “Pavle Ilić Veljko”, učenicima i svim zainteresovanima predstavlja projekat „Život za dunavske jesetre“ i prikazuje filmove “Spasavanje gospodara Dunava” i “Tajanstveni džinovi Dunava”. Najmlađi posetioci imaju priliku da zajedno igraju igricu “Spasi jesetru” i da na zanimljiv način uče o ovim izuzetnim ribama, značaju reka i mogućnostima da ih sačuvamo.

Otkrijte i 12 stvari koje možda niste znali o Dunavu

Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav pokrenula je Dan Dunava koji se od 2004. godine, svakog 29. juna, proslavlja u svih 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava.  

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka