Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manji preci komodo zmajeva su živeli u Evropi pre 800.000 godina

Davno izgubljeni rođaci komodo zmajeva živeli su davno na tlu Evrope što potvrđuju i ostaci malog komodo zmaja pronađenih u Grčkoj.

  Izvor: Foto: Profimedia

Komodo zmajevi su neverovatne životinje: u pitanju je tip guštera koji danas može da se nađe na indonežanskim ostrvima. Ipak, ove životinje su nekada postojale širom sveta, a sada su se pojavili dokazi da su njihovi preci šetali Evropom mnogo pre nego što se do sada mislilo, objavljeno je u Journal of vertebrate paleontology.

Komodo zmajevi pripadaju grupi guštera poznatih kao varani, sa 70-75 vrsta koje su pronađene u Africi, Australaziji i Aziji. Oni su takođe šetali tlom današnje Francuske i Nemačke, ali su naučnici do sada mislili da su na kraju pliocena pre 2.6 miliona godina, kad je klima postala hladnija i suvlja, evropski varani izumrli.

10 zanimljivosti o komodo zmajevimanajvećim gušterima na svetu

Timovi naučnika sa Univerziteta Friborg i Torino se ne slažu s tim, jer je pre 30 godina pronađen fosil blizu glavnog grada Grčke u naselju Tourkobounia za koji je potvrđeno da je u pitanju varan. Otkriveno je da su živeli pre 800.000 godina što bi značilo da je mali komodo zmaj preživeo kompleksne klimatske promene, uključujući i ozbiljne glacijalne periode, tačno usred pleistocena.

Poznat samo po fragmentarnoj kolekciji zuba i delova vilice, ova vrsta guštera nije bila duža od prosečne ljudske podlaktice, što je relativno malo u odnosu na većinu varana i pogotovo komodo zmajeve. Bazirano na činjenici da su živeli u niskim geografskim širinama, istraživači sugerišu da su se smanjili kako bi se nosili s hladnijom klimom i povukli u Egejsko more kako bi im bilo dovoljno toplo da prežive.

Oni nisu bili direktni preci komodo zmajeva; ove džinovske zveri su šetale Azijom i Australijom 4 miliona godina. Prvo su se razvili u Australiji, pa su se preselili u Indoneziju ili su se prvo razvili u Indoneziji. 

Otkrijte i Zašto Prasinohaema gušteri imaju zelenu krv?

Varani, uključujući novootkrivenu evropsku varijantu su prvo evoluirali u Aziji pre 65 miliona godina, a zatim su preko Irana došli u Afriku pre 49 miliona godina i onda u Australiji pre 39 miliona godina. 

Kopneni mostovi između Australije i Azije su se oformili pre 15 miliona godina, što je dopustilo gigantskim varijantama da dođu i do Indonezije.

*Zapratite našu novu Fejsbuk stranicu >>>https://www.facebook.com/natgeo.rs/

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka