Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 neustrašivih majki u životinjskom carstvu

Predstavljamo vam najposvećenije mame među životinjama koje će učiniti sve, ali baš sve za svoje mladunce.

  Izvor: Foto: Profimedia

1.  Merkat

Otrovni škorpioni su glavni izvor hrane merkatima u južnim krajevima Afrike, ali je potrebno vreme da se nauči kako da se savlada opasni plen. 

Zato mame i ostali članovi porodice strpljivo uče svoje mladunce pokazujući im kako da se pažljivo izbore sa arahnidama. Na primer, odrasli će povrediti škorpione, onesposobiti im žaoke, a onda pustiti mladunce da vežbaju na još uvek živom plenu. 

2. Hobotnice

Nakon što ženke hobotnica brinu o ogromnim količinama položenih jaja (ponekad i hiljadu), hlade ih mišićnim organima siphons, koji obezbeđuje kiseonik bebama u razvoju i štiti ih od štetnih bakterija.

Povezane vesti

Povezane vesti

I ne samo to, mame hobotnice ne jedu i ne ostavljaju područje dok čuvaju svoje potomke. Tako je zabeleženo da je hobotnica u Kaliforniji pazila svoja jaja 4 i po godine, što je najduži period ikad zabeležen. Nakon što se jaja izlegnu, mama ih pušta u otvoreno more i onda umire.

3. Delfini

Delfini su brzi plivači, pa je njihovim mladuncima teže da prate svoje mame. Kako bi im pomogle, mame delfini stvaraju sigurni prolaz za svoje bebe: trag koji lako privlači mladunce zajedno. Tako da iako izgubi svoje mladunče, mama šalje svoj prepoznatljivi zvižduk. 

Studija iz 2016. godine je pokazala da su mladunci odvojeni od njihovih majki mogli da ih pronađu slušajući njihove zvukove.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka