Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimljivosti iz sveta životinja: 6 zmajeva koji zaista postoje

Varate se ako mislite da zmajevi postoje samo u seriji „Igra prestola“. Predstavljamo vam neverovatne vrste zmajeva koji stvarno postoje.

  Izvor: Foto: Printscreen

Crveni morski zmaj/Ruby seadragon

Ljudi nose crvenu boju kad žele da se istaknu, ali za crvenog morskog zmaja, crvena je u stvari tehnika kamuflaže u dubinama, ističe Džozefin Stiler, koja je pomogla da se snimi ova vrsta zmaja prvi put u zapadnoj Australiji.

Carstva mačaka, zmija, zmajeva: 8 ostrva kojima gospodare životinje

Crvena je prva boja iz spektra koja se filtrira, pa pod vodom, ove ribe postaju crne što im pomaže da se sakriju od predatora.

Plavi zmaj/blue dragon sea slug

Ovi predivni zmajevi su zapravo vrsta morskog puža i iako su dugački samo 6 cm, prepuni su iznenađenja. Svoj život provode plivajući po površini vode gore, dole i gutaju vazduh što im pomaže da ostanu gore i plutaju. Ova tehnika im takođe pomaže da budu blizu svog plena.

Plavi zmaj krade žareće ćelije od portugalske krstarice (vrste hidromeduze) i skladišti ih u specijalizovanim organima u vrhovima njihovih krila što može da objasni njihovo ime. Ukoliko im preti opasnost od predatora, plavi zmaj otpustiće žareće ćelije.

Pink zmaj diplopode/pink dragon millipede

Naučnici su otkrili ovu životinju 2007. godine u tajlandskoj regiji Mekonga. Smatra se da žive jedino u krečnjačkim pećinama ovog regiona, a brane se proizvodnjom cijanida. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka