Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U potrazi za boljim životom: 6 neobičnih migracija u životinjskom carstvu

Otkrijte koja životinjska vrsta može da pređe 600 km za 25 dana, kao i na kom ostrvu se saobraćaj potpuno obustavlja kad krene migracija 50 miliona crvenih kraba.

  Izvor: Foto: Profimedia

Za migracije gnuova i kraljevskih leptira smo svi čuli. Ipak, još mnoge životinje se kreću u grupama stvarajući za sobom neverovatne, očaravajuće i masivne prizore.

Prelazeći kilometre okeanom, hitajući kroz pustinju: ove životinje menjaju svoje stanište iz mnogih razloga - zbog boljih klimatskih uslova, hrane, razmnožavanja ili da bi izbegli predatore. 

Zahvaljujući tehnološkom napretku, naučnici su mogli da nauče više o vrstama koje migriraju i kako to čine. 

Evo gde možete da posmatrate najlepše životinjske migracije:

1. Vilinski konjici

Sigurno nisu jedini insekti koji migriraju, ali definitivno lete dalje od bilo kog insekta na planeti (čak dva puta dalje od kraljevskih leptira). Milioni vilinih konjica se okupljaju na letu iz južnih delova Indije do Afrike, prelazeći put od 17.700 km. Ovi insekti lete širom sveta, pa tako krajem leta i početkom jeseni, jednako veliki broj insekata leti iz Kanade, kroz SAD i Meksiko do Zapadnoindijskih ostrva. 

Naučnici su 2006. godine pratili vilin konjice mini radio-predajnicima otkrivši nešto iznenađujuće: prvenstveno putuju noću, prateći putanje koje su obično primećene kod migracija ptica pevačica.

2. Crvene krabe

Ukoliko se zadesite na autralijskom Božićnom ostrvu tokom kišne sezone, pripremite se da budete preplavljeni krabama. Oko 40 do 50 miliona jarkocrvenih kraba šeta ulicama ostrva, ostavljajući domove u džungli u potrazi za razmnožavanjem.

Migracije mogu da traju više od dve nedelje tako da u tom periodu stanovnici moraju da zatvore puteve i izgrade mostove i tunele za prolazak crvenih rakova.  

3. Ribe Cownose Ray

Tokom godišnje migracije ove vrste riba, površinska voda u Meksičkom zalivu izgleda kao gladak tepih različitih nijansi braon boje. Ovaj ogromni spektakl nastaje kad 10.000 cownose ray krene prema severu u proleće i na jug u jesen. Njihova migracija je isključivo u potrazi za hranom i kreću u smeru kazaljke od Floride do Jukatana

Ove ribe su otrovne s žaokom dugačkom 40 cm i oštrom poput brijača, pa budite pažljivi ukoliko budete posmatrali ovaj spektakl iz čamca ili broda.

Otkrijte koja životinjska vrsta može da pređe 600 km za 25 dana, kao i na kom ostrvu se saobraćaj potpuno obustavlja kad krene migracija 50 miliona crvenih kraba.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka