Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolektivna inteligencija: Golubovi učitelji

Nedavno objavljeno istraživanje sa Univerziteta u Oksfordu pokazuje da golubovi svoja saznanja prenose sledećim generacijama

 Izvor: Foto: Profimedia

Sposobnost prenošenja znanja, njihovog očuvanja i unapređivanja kroz generacije možda i nije tako ekskluzivno ljudska osobina kako se ranije pretpostavljalo. Tačnije, neka vrsta kumulativne kulture uočena je i ranije među pojedinim vrstama primata, ali novo istraživanje sa Univerziteta u Oksfordu pokazuje da slično ponašanje postoji i kod životinja koje se mnogo više razlikuju od ljudi – kod golubova.

Takao Sasaki i Dora Biro, sa Odeljenja za zoologiju Univerziteta u Oksfordu objavili su nedavno u časopisu Nature Communications rad u kome je jedan od zaključaka da golubovi ne samo da prenose znanje na nove generacije, već učenici pronalaze i efikasniji način da dođu do cilja nego njihovi učitelji.

Istraživanje je rađeno na golubovima pismonošama (Columba livia), odnosno onima koji se odgajaju u golubarnicima i poznati su po tome da skoro nepogrešivo nalaze put do kuće i sa velikih razdaljina. Takođe je od ranije bilo poznato da golubovi obrađuju informacije i individualno i kolektivno. Za potrebe istraživanja naučnici sa Oksforda su formirali kontrolne grupe, koje su činili ili pojedinačni golubovi ili stalni parovi, i jednu neobičnu eksperimentalnu grupu.

Smena generacija je simulirana u eksperimentalnoj grupi tako što je formirano deset nezavisnih lanaca a u svakom od njih je najpre pušten po jedan golub koji predstavlja prvu generaciju. Ovih 10 golubova je letelo do golubarnika po 12 puta, jer su ranija istraživanja pokazala da nakon toliko letova ptice izgrade svoju rutu, a polazna tačka je bila skoro devet kilometara udaljena.

Indija: Golub pritvoren zbog pretećeg pisma

Zatim je svaki od ovih golubova uparen sa po jednim golubom koji nikada ranije nije tuda leteo. Svaki od parova učenika i učitelja je ovo rastojanje prelazio po 12 puta što je dovelo do formiranja druge generacije, a nakon toga je iskusniji golub zamenjivan novim sve dok nije testirano pet generacija u svakom od lanaca.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka