Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako životinje mogu pomoći deci s autizmom

U svetu je sve popularnije korišćenje životinja u terapeutske svrhe (za emocionalnu podršku), koje može da pomogne u borbi protiv autizma, posttraumatskog stresnog poremećaja i drugih bolesti.

  Izvor: Foto: Profimedia

Upotreba životinja za emocionalnu podršku je postala veoma popularna, a jedna od prvih životinja koja je angažovana u ove svrhe je patka Danijel, koji je pomogao svojoj 37-godišnjoj vlasnici da se izbori sa posttraumatskim poremećajem nakon nesreće koju je imala. Osim patke, kao emocionalna podrška su se koristile svinje, mačke, ćurke, pilići, pa čak i konji.

Čini se da sve vrste životinja mogu da budu od velike pomoći pacijentima i da pomognu ljudima da se izbore sa autizmomposttraumatskim stresnim poremećajem ili ostalim stanjima.

I pored ovog novog talasa popularnosti, bitno je da napomenemo da je svaka interakcija sa životinjom dobra za ljude.

Najbolji prijatelji

Jedan od glavnih benefita koji proističe iz prijateljstva sa životinjama jeste što su oni izvor neverbalnog i neosuđivačkog društva i deci i odrastilma. Oni su prijatelji koji su tu uvek za nas, a mnogi vlasnici ističu efekat društvenog lubrikanta njihovih ljubimaca tj. da ređe osećaju usamljenost i depresiju. Vlasnici pasa uglavnom imaju više fizičke aktivnosti nego ljudi koji nemaju pse, a samim tim više vremena provode u prirodi što je još jedna od prednosti za zdravlje.

Neobične priče i iskustva obično proističu iz interakcije s životinjama, što stvara prijatne i motivacione mogućnosti učenja za decu.

Razvoj socijalnih veština i motivacija za učenje

Kontakt sa životinjama je takođe smatran ključnim i prirodnim delom detinjstva, a osim druženja sa životinjama, deca uče i da brinu o drugom biću. Sve više studija se fokusira na interakciju životinja i dece i učestvovanju životinja u edukativnom i emocionalnom razvoju.

I dok se psi i konji najčešće koriste kao vrste za terapeutsku i edukativnu interakciju, spektar drugih životinja, patki i manjih konja se takođe koristi veoma uspešno.

U nedavnoj studiji, analizirano je kako interakcija sa gvinejskim svinjama utiče na decu sa autizmom i dokazano je da je su druženjem sa gvinejskom svinjama, deca značajno poboljšala socijalne veštine i motivaciju za učenje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka