Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pitanje koje je dugo mučilo naučnike: Kako je zebra dobila pruge?

Koja je uloga crno-belih pruga? Zašto ih nemaju i druge životinje afričke savane, niti zebrini bliski rođaci?

  Izvor: Foto: Profimedia

Zašto zebra ima pruge, i zašto samo ona ima takvo upadljive crno-bele pruge, a ne i neke druge životinje, pitanje je kojim se naučnici bave duže od jednog veka. Svakih nekoliko godina pojavi se neko novo istraživanje sa objašnjenjem koje zvuči logično i ono "odjekne" u naučnoj zajednici i među ljubiteljima popularne nauke. Ali, izgleda da tih aktuelnih hipoteza sada već ima mnogo, a još ne znamo koja je tačna.

Povezane vesti

Povezane vesti

Nekoliko dosadašnjih teorija zašto zebre imaju pruge

Naizgled najlogičnija je ona koja kaže da šare služe za kamuflažu. Vertikalne su baš kao i visoka trava u kojoj se zebre kriju, a kada se posmatraju iz daljine, deluju sivo i lako prevare oči predatora. Međutim, predatori uopšte ni ne vide zebre iz daleka, nego pre namirišu krdo. Zatim, neki naučnici tvrde da se radi o drugoj vizuelnog varki: kada su u krdu, zebre mogu da zbune predatora jer izgledaju kao bezobličan skup velikog broja pruga.

Prema nekim naučnicima, upadljive pruge su upozorenje jer zebre ujedaju.

Postoji čak i hipoteza da zebre jedna drugu prepoznaju po prugama s obzirom da ne postoje dve zebre sa identičnim rasporedom i dimenzijama šara.

Međutim, ni to nije dokazano, baš kao ni pretpostavka da pruge služe za hlađenje jer crna polja bolje absorbuju svetlost i preko njih brže struji vazduh, nasuprot belih. Tako oko zebre cirkuliše vazduh i hladi životinju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka