Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 zanimljivosti o leptirima koje niste znali

Leptiri lete preko cvetnih livada i oduševljaju nas svojim prelepim krilima. Uz to, oni i piju suze, imaju lažne glave i ubijaju da bi preživeli. Otkrivamo vam 9 manje poznatih činjenica o leptirima.

  Izvor: Foto: Profimedia

1. Oni jedu izmet i piju suze

Leptiri ne piju samo nektar iz cvetova. Mnogi od njih jedu čitav niz groznih stvari, od izmeta, urina do životinjskog mesa u raspadanju. Čak piju i suze reptila kad im treba više natrijuma.

2. Mrave iskorišćavaju kao bebisitere

Mnogi članovi porodice leptira zvanih Lycaenids se oslanjaju na pomoć mrava kod čuvanja beba. Oni koriste specijalne hemikalije da privuku mrave. 

Kod nekih vrsta poput Alcon blue, mravi nose bebe nazad u njihovo gnezdo i štite ih od parazita, ponekad i na svoju štetu.

Kad leptiri porastu, veza s mravima postaje još zamršenija. Jedna vrsta leptira Adeloptypa annulifera koristi mrave kao bebisisere, a onda kad porastu, kradu hranu od istih mrava. 

Saznajte i Naučnici otkrili mutaciju gena koja leptiru omogućava savršenu kamuflažu

3. Neki leptiri nisu šareni

Leptiri mogu da budu najrazličitijih, duginih boja. Ipak, neki mogu da se pojave u braon (Jutta arctic) ili sivoj boji (gray hairstreak).

Krila kod nekih vrsta na primer staklenih leptira su providna.

4. Neki leptiri su mesožderi

Ne brinite, možete da odete u baštu bez rizika od napada leptira predatora. Međutim, neke gusenice su mesožderi. Tako na primer vrsta leptira kombajn jede vaši, dok dnevni leptiri jedu larve mrava.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka