Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliko otkriće speleologa: Pronađena pećina ugroženih slepih miševa na neobičnom mestu

Novootkrivena pećina predstavlja najveće naselje hibernacije slepih miševa ikad pronađeno izvan Stenovitih planina. Kako bi ovo otkriće moglo da zaštiti slepe miševe i čitave ekosisteme, saznajte u nastavku.

 Izvor: Foto: Profimedia

Iz Društva za očuvanje divljine u Kanadi i Okruženja i parkova Alberte su objavili da je prošlog meseca pronađeno najveće naselje hibernacije slepih miševa u Alberti ikad zabeleženo van Stenovitih planina.

Novootkrivena pećina je korišćena kao mesto zimskog sna najmanje 200 malih braon Myotis slepih miševa. Pećina je formirana rastvaranjem slabe sumporne kiseline, a uslovi u uskoj, blatnjavoj pećini onemogućavaju potpuno proučavanje pećine odnosno njenih malih rupa što bi moglo da indicira da je broj slepih miševa još veći, istakao je biolog Dejv Hobson.

„Pronalazak pećine u borealnim šumama Alberte od nekoliko stotina slepih miševa je zaista fantastičan i pokazuje da staništa slepih miševa mogu da postoje i u drugih neplaninskim područjima širom borealnih šuma“, kaže Dejv Kričli sa tehnološkog institua u Alberti.

 Sindrom belog nosa je gljivično oboljenje od kojeg je uginilo više od milion šišmiša

„Ovo je fascinantno i važno otkriće. Razumevanje gde različite vrste slepih miševa žive u Alberti je krucijalan deo u sprečavanju širenja sindroma belog nosa i zaštite osetljivih staništa“, kaže ministarka za zaštitu životne sredine Šenon Filips.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka