Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žrtvuju život zarad produžetka vrste: 5 životinjskih vrsta koje umiru nakon parenja

Otkrijte koje životinje se ne libe da svu svoju seksualnu energiju ulože u jedno jedino parenje (samoubilačku reprodukciju), koje će ih odvesti u smrt, ali i produžiti njihovu vrstu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Pronalazak idealnog partnera je nekim životinjama toliko iscrpljujuć da umru nakon što konačno nađu srodnu dušu.

Ovog puta se osvrćemo na reproduktivnu strategiju samoubilačke reprodukcije (semelparity), u kojoj životinje svu svoju reproduktivnu energiju ulože u jedno parenje pre smrti.

Možda će vas zanimati i:

Sisar Antechinus

Najbolji primer za ovaj fenomen jeste mužjak Antechinusa, malog, australijskog sisara koji kratko živi. Za ovu životinju je karakteristično dugotrajno parenje (ponekad čak i 14 sati) nakon čega mu imuni sistem slabi što se završava smrću. 

Možda možemo ovo nazvati žrtvom roditelja: mužjaci Antechinusa umiru znajući da su produžili vrstu.

Žrtveni paukovi: Stegodyphus lineatus i Argiope

Ženke paukova često prati loša reputacija da jedu svoje mužjake, ali majka Stegodyphus lineatus će umreti za svoje mlade.

Nakon što je izlegla mladunce i obezbedila im početnu hranu, doći će trenutak kad više neće imati šta da jedu, a apetiti će im rasti i onda joj neće preostati ništa drugo osim da pusti svoje bebe da je pojedu. 

Otkrijte koje životinje se ne libe da svu svoju seksualnu energiju ulože u jedno jedino parenje (samoubilačku reprodukciju), koje će ih odvesti u smrt, ali i produžiti njihovu vrstu.
Izvor: YouTube

Drugi mužjaci žrtvuju svoje telo kako bi bili sigurni da su oplodili svoje ženke i obezbedili potomstvo. Mužjaci paukova imaju dva polna organa koje stavljaju u dve ženske regije za skladištenje sperme, ali vrsta pauka Argiope umire ubrzo nakon što iskoristi drugi polni organ.

Nakon smrti, telo mužjaka visi iz genitalnog otvora ženke, tako da je drugim mužjacima veoma teško da se pare s tom ženkom.

Mužjaci Argiope se često pare s ženkama nakon mitarenja,pa ne mogu da ih pojedu,ali starije ženke će ih pojesti ubrzo nakon njegove smrti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka