Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Životinje

Podizanje nivoa mora i topljenje leda nisu jedine posledice klimatskih promena

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Posledice klimatskih promena mogu da se pronađu na neočekivanim mestima. Pogledajte rezultate istraživanja naučnika iz Teksasa i Brazila.

 Izvor: Foto: Profimedia

„Rasprave o klimatskim promenama su uglavnom fokusirane na promene koje se dešavaju u polarnim i umerenim zonama, ali se zaboravlja da i tropska područja trpe određene promene“, kaže dr Kirk Vajnmiler iz AgriLife Research iz Teksasa.

Vajnmiler i njegove kolege iz Brazila su analizirali bazu podataka od 1999-2014. godine o statistici i podacima o ribljem fondu i hidrologiji u centralnom Amazoniji otkrivši direktnu povezanost kvantiteta i kvaliteta vode sa pronađenim tipovima i brojem ribljih vrsta, piše Science Daily.

Zaboravljeni ljudi Arktika: Neizvesna sudbina u jeku klimatskih promena

„Promena se dogodila nako velikih suša u toj regiji 2005. godine, a hidrološki režim i broj ribljih vrsta se još nisu vratili na prethodni status“, kaže Vajnmiler.

Područje Amazona pokazuje evidenciju o izmenjenim obrascima padavina. Sve do ove studije, s nekoliko izuzetaka, istraživanja o potencijalnim efektima klimatskih promena u ovom području su se fokusirale na šume i druge organizme na zemlji“, kaže Vajnmiler.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka