Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužne vesti iz Afrike: Tri nosoroga dnevno ugine zbog krivolova

Iako je smanjen broj ubijenih nosoroga u odnosu na prethodne godine, u pokrajini Južnoafričke Republike Kvazulu-Natal je ubijen 161 nosorog što je 38 procenata veći broj u odnosu na prethodnu godinu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Odeljenje za zaštitu životne sredine južne Afrike saopštilo je da je tokom 2016. godine u zemlji ubijeno 1.054 nosoroga. Ovaj podatak pokazuje pad u odnosu na 2014. godinu, kada je ubijeno 1.215 nosoroga i 2015. godinu, kada je ubijeno 1.175 nosoroga.

Dodatni napori koji su sprovedeni u Nacionalnom parku Kruger, jednom od najvećih afričkih rezervata i doma najveće svetske populacije belog nosoroga, takođe su doveli do pada broja ubijenih nosoroga. Godine 2015. broj ubijenih nosoroga je iznosio 826, a u 2016. je ovaj broj pao na 662 (smanjenje od 20%) uprkos rastućem broju prijavljenih upada u park prirode.

Dr Džo Šo programski menadžer za nosoroge u Južnoj Africi, komentariše: „Prošla je decenija od prvog porasta krivolova u južnoj Africi i ogroman napor je uložen u zaštitu nosoroga. Teret na onima koji rade na rešavanju ovog problema u regionu je ogroman. Posvećeni zaštitari prirode branili su divlje životinje, uz veliki lični trošak. Dok vojni stil intervencija može obezbediti pobedu u kratkom roku, dugoročno rešavanje problema podrazumeva velike finansijske i društveno-ekonomske troškove kako za ljude koji žive u blizini zaštićenih područja tako i za organizacije koje se bave zaštitom prirode.“

Međutim, uprkos pozitivnim podacima, populacije nosoroga su i dalje veoma blizu donje granice.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka