Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveće spavalice među životinjama: Sve što ste želeli da znate o mrmotima

Predstavljamo vam najveće zanimljivosti o ovom plašljivom sisaru koji u stanju hibernacije provodi čak devet meseci godišnje.

 Izvor: Foto: Profimedia

Mrmoti su usamljene životinje i nisu preterano društveni. Oni se "druže" pretežno sa članovima svoje populacije i to u svrhu parenja. Ipak, kao vrsta, oni čine sve kako bi zaštitili jedni druge.

Gubitak staništa je jedan od osnovnih razloga za retkost ove vrste sisara. Većina mrmota živi u livadama koje su na 1.000 metara nadmorske visine. Usled snežnih lavina i požara, broj drveća je na određenim teritorijama bio znatno manji, pa se populacija mrmota povećala. Međutim, kako se brzo radilo na regeneraciji šuma, staništa mrmota su se ponovo gubila. Predatori kao što su zlatni orlovi, rakuni, kojoti, kuguari i vukovi su takođe bili uzrok pada populacije mrmota čime se dugoročna reprodukcija i stopa preživljavanja ove vrste svela na neodrživu tačku.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka