Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

15 zanimljivosti koje niste znali o slepim miševima

Jeste li znali da glava nekih vrsta slepih miševa liči na konjsku glavu, a da se neke vrste udvaraju pevanjem? Koji slepi miš je težak samo dva grama, a kojoj vrsti je jezik duži od tela saznajte u nastavku...

  Izvor: Artibeus watsoni Foto: Profimedia

1. Ima ih u svim bojama i šarama

Od bele do narandžasto-crne, slepih miševa ima u raznim bojam i šarama. Određene vrste u centralnoj i zapadnoj Africi, poput Chalinolobus dwyeri, svojim šarama neodoljivo podsećaju na pande ili jazavce.

2. Postoje slepi miševi koji love ribe

Kada slepi miševi love insekte noću, svoj plen pronalaze pomoću neverovatne sposobnosti koja radi po principu sonara - proizvode zvuke koji se odbijaju od objekata i pomoću ehoa utvrđuju prostorni raspored. Zanimljivo je da jedna vrsta slepih miševa, nazvana Veliki buldog, koristi isti princip za lov ribe. Leteći iznad vode, ovaj slepi miš registruje podvodno kretanje svog plena, a onda munjevitom brzinom oštrim kandžama hvata klizavu ribu.

Saznajte: Iznenađujući rezultati istraživanja: Najbrži letač u životinjskom carstvu je...

3. Neki slepi miševi mogu da se pripiju uz vertikalan zid

Poput vakumskog pričvršćivača, slepi miševi iz porodice Thyroptera imaju specijalne čašice na zglobovima koji im pomažu da se pripiju uz glatko tropsko lišće. To im omogućava da sebi obezbede sigurno mesto za odmor i skrivanje od mnogih predatora. Slepi miševi sa Madagaskara, Myzopoda aurita (iz familije Myzopodidae), poznatiji i pod nazivom sucker-footed, luče adhezivnu supstancu koja im pomaže da se prilepe za površinu.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

4. Jedna vrsta slepih miševa ima jezik koji im je duži od tela

Anoura fistulata, poznatiji kao slepi miš tubastih usana, ima neverovatno dugačak jezik. Dužina ovog organa često im je do jedan i po put duža od dužine tela. Ovaj slepi miš koristi svoj monstruozno dugačak jezik kako bi dosegao nektar koji se krije duboko u cvetovima tubastog oblika. Kada ga ne koristi, jezik se nalazi u grudnom predelu, odmah pored srca.

5. Određene vrste kreću se po zemlji

Kada je novozelandska vrsta Mystacina tuberculata gladna, svoju hranu pronalazi na tlu. Nakon što uvije krila i počne da ih koristi kao nožice, velikom brzinom kreće se po zemlji u potražnji za nektarom, sitnijim insektima i bobicama.

6. Neki prave šatore

Tražeći bolje skrovište od kiše i predatora, određene vrste slepih miševa razvile su sposobnost pravljenja šatorčića. Savijajući veliko tropsko lišće, uspevaju da naprave veoma efikasno skrovište. Jedna od takvih vrsta je i Ectophylla alba (hondurski beli slepi miš).

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

7. Neki imaju čudne frizure

Chaerephon chapini, vrsta slepih miševa koja se može naći u subsaharskoj Africi, ima zanimljivu frizuru. Ženkama ove vrste galvu krasi čupava gomila krzna koja štrči na sve strane, dok se mužjaci mogu pohvaliti većom krestom.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka