Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najboljih snimaka životinja u 2016. godini (VIDEO)

Od onih koji su nam naterali suze na oči od smeha do onih od kojih smo se malo zgrozili - predstaviljamo vam 10 najboljih videa životinjskog sveta iz 2016. godine.

  Izvor: Foto: YouTube Printscreen

Ne može se poreći - 2016. bila je divlja godina. Naravno, time mislimo na bogati izbor inspirativnih, čudnovatih i kontraverznih snimaka životinja koje smo imali prilike da vidimo u poslednjih 12 meseci.

Neki od tih videa dali su nam novi uvid u ponašanja životinja o kojima smo do sada znali malo, ali i pred nas postavili nove izazove i zadatke. Imajući to u vidu, osvrćemo se na uskoro prošlu godinu i predstavljamo vam najpopularnije snimke životinja 2016. godine.

10. Neodoljivo i smešno morsko stvorenje oduševilo je naučnike

Istražitelji broda Nautilus prečešljavali su morsko dno u pri obali Kalifornije kada su njihove kamere naišle na zanimljiv prizor. Sa morskog dna ekipu broda su posmatrala dva upečatljiva izbuljena oka. Rosia pacifica vrsta je koja nastanjuje severne oblasti Pacifika. Iako izgleda kao Mapet lutka, za sve vrste koje žive na velikim dubinama - ovakav izgled je sasvim normalan.

9. Pogledajte kako se grbavi kit hrani u neposrednoj blizini obale

Snimak, koji izgleda kao da je poistekao iz nekog holivudskog filma, prikazuje kita koji iznenada izranja iz vode samo nekoliko metara od brodova i dokova, i naravno - iznenađenih posmatrača koji su ovaj trenutak uspeli da zabeleže na kameri.  

8. Redak video losa koji ostaje bez roga

Iz svog doma, porodica u Vajomingu uspela je da snimi specifičan video. Naime, snimili su nesvakidašnjeg gosta u sopstvenom dvorištu - losa, koji je uhvaćen u procesu otstranjivanja roga. 

Pogledajte: Pravi "jednorog" otkriven u Sloveniji

7. Kupalište za medvede

Poznatije i kao kada za medvede, ovaj naziv odnosi se na omanje prirodne kupaonice u nacionalnom parku Jeloustoun, koje medvedi često koriste za kupanje - otuda i ovaj zanimljiv naziv. Kamere National Geographic-a uhvatile su ekskluzivne kadrove koji su izazvali opšte oduševljenje gledalaca.

6. Borba najsmrtonosnijih zmija na svetu 

Na prvi pogled, niko ne bi pretpostavio da se ova dva primerka crne mambe, jedne od najsmrtonosnijih zmija sveta, u stvari - tuku! Uvijajući se oko protivnika oba mužjaka pokušavaju da nateraju drugog na predaju i time osvoje naklonost ženke.

Pročitajte: Bez imalo straha: Indijsko selo u kojem deca vole da se igraju sa zmijama 

5. Koze koje prkose gravitaciji

Iako je sledeći film o Spajdrmenu predviđen tek za jul 2017. u septembru ove godine izašli su snimci koji će možda i Čoveka-pauka baciti u drugi plan. Video koji dolazi iz Italije predstavlja veliku grupu divokoza koje se polako, ali sigurno, penju po skoro vertikalnom kamenom zidu brane. U svojoj potrazi za mineralnim solima, prirodnim suplementima koji su im potrebni za kompletnu ishranu, ovi vešti penjači ne ustručavaju se da prkose zakonima gravitacije.

4. Surovost prirode 

U februaru objavljen je surovi video koji predstavlja, do tada, retko viđenu stranu polarnih medveda. Kada su vremena teška i glad velika - mužjaci polarnih medveda okreću se kanibalizmu i jedu mladunce. Ovaj fenomen istražuje se još od 1980. godine i naučnici veruju da iako je retko kad zabeležen na kameri, uopšte nije toliko redak.

Pogledajte: U potrazi za hranom...

Od onih koji su nam naterali suze na oči od smeha do onih od kojih smo se malo zgrozili - predstaviljamo vam 10 najboljih videa životinjskog sveta iz 2016. godine.
Izvor: YouTube

3. Krvava borba pingvina

Na povratku u svoje gnezdo, nesrećni pingvin pronašao je drugog mužjaka koji mu je preoteo ženku. Vidno rezigniran, braneći svoj dom i čast, on prelazi u potpunu ofanzivu - što obea pingvina ostavlja sa razarajućim posledicama.

2. Pogledajte porođaj morskog konjića

Proleće je doba preporoda, tako nam je i u martu stigao zadivljujući snimak hiljada malih morskih konjića koji dolaze na svet. Nažalost, uprkos tome što ih pri porođaju može biti i do 2000, manje od pet morskih konjića preživi rane godine.

Od onih koji su nam naterali suze na oči od smeha do onih od kojih smo se malo zgrozili - predstaviljamo vam 10 najboljih videa životinjskog sveta iz 2016. godine.
Izvor: YouTube

1. Borba pacova i zmije

Jedan od najgledanijih snimaka ove godine predstavlja neravnopravnu borbu između majke pacova i zmije koja pokušava da joj odnese mladunče - neravnopravne borbe po zmiju! Kako Dana Krempels, biolog sa univerziteta u Majamiju, navodi - pacovi umeju biti furiozni, a kako su sami po sebi predatori ne fali im ubilački instiknt. To je osetila i zmija sa snimka, koja je odabrala loš dan da se zameri majci koja bezpogovorno brani svoje dete. 

*Pratite nas na Instagramu >>>https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> National Geographic Srbija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka