Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveće masovno izumiranje još od dinosaura: 11 najugroženijih životinjskih vrsta

Dve trećine životinjskih vrsta su istrebljene u proteklih 50 godina dok će do 2020. godine populacija kičmenjaka opasti za 67 procenata u odnosu na period od 1970. godine.

  Izvor: Foto: Profimedia

U najnovijem izveštaju Svetske fondacije za prirodu i Zoološkog društva Londona se procenjuje da će do 2020. godine populacija kičmenjaka opasti za 67 procenata u odnosu na period od 1970. godine, piše Telegraph.

Stope istrebljenja su sada za 100 puta uvećane zbog njihovog prirodnog nivoa usled seče šuma, lova, zagađenja, prekomernog ribolova i klimatskih promena.

Najveća analiza ikada koja je obuhvatala 14.152 populacije u okviru koje je bilo 3.706 vrsta kičmenjaka iz celog sveta pokazala je pad od 58 procenata kod životinja između 1970. i 2012. godine, bez znakova da će se procečna stopa od 2 procenta opadanja u brojkama svake godine usporiti.

Saznajte i 20 vrsta za koje niste znali da su ugrožene

„Prvi put od smrti dinosaura pre 65 miliona godina, suočavamo se sa globalnim masovnim izumiranjem divljih životinja“, kaže direktor nauke i polise Svetske fondacije za prirodu Majk Beret.

„Ali možemo da zaustavimo ovo. Dok smo s jedne strane prva vrsta koja može da promeni planetu, mi takođe možemo da razumemo više nego ikada kako sistemi životne sredine funkcionišu i kako se šume, okeani i klime nalaze u konstantnoj interakciji“, kaže Beret.

„Ono što je važno jeste da ova opadanja ipak još uvek nisu izumiranja i da bi ovo trebalo da bude poziv na buđenje da se ulože istinski napori kako bi se promovisao oporavak ovih populacija“, kaže direktor nauke u Zoološkom društvu Londona Ken Noris.

Najugroženije vrste na svetu: 

Afrički slon 

Populacija afričkih slonova je otprilike opala za 111.000 u poslednjoj deceniji pre svega zbog lovokradica

Otkrijte i 5 životinjskih vrsta koje je čovek spasao od izumiranja

Grivasti vuk

Grivasti vuk, zajedno sa drugim sisarima uključujući džinovskog mravojeda, ugrožen je povećanjem pretvaranja pašnjaka u obradive površine za ispašu i gajenje useva u savani Serado u Brazilu, pa ih ostaje samo 23.600.

Hellbender salamander

Populacija ovih repatih vodozemaca je opala za 77 procenata na pet lokacija u Misuriju između 1975. i 1995. godine.

Orka

Populacija orke u evropskim vodama je ugrožena zbog zagađenja. Ostalo ih je samo 50.000.

Na sledećoj strani saznajte koje su preostale najugroženije vrste na svetu >>>

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka