Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrili koja ptica može da leti skoro godinu dana bez prestanka

Najnovije istraživanje tima sa Univerziteta Lund iz Švedske otkriva da je jedna vrsta ptica nadmašila dosadašnji rekord velikih čiopa, koje su mogle da ostanu u letu šest meseci bez sletanja. Evo o kojim pticama je reč...

  Izvor: Foto: Profimedia

Zahvaljujući razvoju minijaturnih elektronskih oznaka, istraživači su otkrili da je crna čiopa u stanju da provede u vazduhu 10 meseci bez sletanja što je za sada rekord, objavljeno je u časopisu Current Biology.

Naučnici su dugo sumnjali da čiope provode duži vremenski period u vazduhu, ali sada imaju i dokaz, zahvaljujući tehnologiji koja evidentira podatke, a koje su ugrađene u grupi od 13 čiopa.

Njihovi pokreti su praćeni tokom dve godine

Tri ptice nisu dotakle tlo 10 meseci, prema rečima tima sa Univerziteta Lund u Švedskoj. Potom su odmorile dva meseca kako bi uživale u sezoni parenja i onda su se ponovo vratile u vazduh.

"Ovo otkriće značajno prevazilazi granice koje smo do sada znali o fiziologiji životinja", kaže jedan od naučnika Anders Hedenstrum. 

"Desetomesečna faza letenja je najduža za koju znamo u čitavom svetu ptica, to je rekord", dodaje on.

Sitne, lagane naprave montirane na leđima čiope su mogle da evidentiraju kada su ptice bile u vazduhu, a kada ne, koliko brzo lete i njihovu trenutnu lokaciju. Čak i ptice koje bi napravile kratak odmor na tlu ostajale su u vazduhu 99.5 procenata njihovog perioda migracija.

Teret na njihovim leđima je bio manji od 1 grama i imao je svetlosne senzore. Poklapanjem izlaska i zalaska sa svetlosnim senzorima, naučnici su mogli da otkriju gde su ptice sve bile.

Tim je takođe otkrio da su ptice koje su ostajale visoko skoro cele godine prolazile kroz mitarenje, dobijale nova krila i perje na repu dok su bile u letu. 

Povezane vesti

Ptice se koje su spustile u nekom trenutku nisu prolazile kroz mitarenje, a naučnici misle da bi se to moglo objasniti razlikama u letu i njihovim generalnim stanjem.

Crne čiope su premašile prethodni rekord letenja koji su držali njihovi bliski rođaci velike čiope, koje su poznate po tome da su sposobne da lete šest meseci bez prestanka. Ove ptice su mogle da putuju milionima kilometara tokom životnog veka, koji je u proseku bio 5.5 godina, leteći između Evrope i Afrike u godišnjim dobima.

Sada kada su naučnici otkrili koliko dugo ove ptice mogu da ostanu u vazduhu, treba da se sazna kako to uspevaju. Potrebno je mnogo energije da bi ostale u vazduhu i takođe je problem kako ptice spavaju, ukoliko im je uopšte potreban san.

"Možda rade kao fregate, spavaju dok lete", objašnjava Hedenstrum. 

"Svaki dan, u sumrak i zoru, crne čiope uzleću do visine oko 2, 3 kilometra. Možda spavaju tokom opadajuće putanje leta, ali nismo sigurni", kaže Hedenstrum.

Najnovije istraživanje tima sa Univerziteta Lund iz Švedske otkriva da je jedna vrsta ptica nadmašila dosadašnji rekord velikih čiopa, koje su mogle da ostanu u letu šest meseci bez sletanja. Evo o kojim pticama je reč...
Izvor: YouTube

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka