Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedna od najvećih misterija u životinjskom carstvu će uskoro biti rešena!

Petogodišnje naučno istraživanje daje odgovor na pitanje o jednoj od najvećih životinjskih migracija - jegulja. Zašto jegulje napuštaju evropske reke kako bi putovale preko Atlantskog okeana da bi se raznožavale jednom u životu, ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons / Pmx

Naučnici su korak bliže rešavanju misterije jedne od najvećih životinjskih migracija. Svake jeseni, jegulje napuštaju evropske reke kako bi putovale preko Atlantskog okeana da bi se razmnožavale jednom u životu, a zatim umrle. Naučnici su istraživali pet godina i došli do saznanja kojim putevima idu do svog "centra za mrešćenje".

Jegulje će preplivati 4800 kilometara do Sargaškog mora u zapadnom delu Atlantika blizu Bahama, piše u studiji, gde se zatim mreste. Životni ciklus jegulja odavno zbunjuje naučnike.

To je odmah dovelo do pretpostavke da one mora da idu najkraćim i najbržim putem preko okeana, od reka i potoka Evrope, kako bi u proleće stigle do sezone mresta.

Prirodni fenomeni: Migracije miliona crvenih kraba Božićnog ostrva

Čak je i grčki filozog Aristotel, postavio pitanje odakle jegulje dolaze, rekavši kako one iskaču iz blata.

"Ono što smo otkrili je da neke jegulje idu malo težim putem do Sargaškog mora", rekao je doktor Dejvid Rajton, šef Centra za životnu sredinu i ribarstvo iz Loustofta u Engleskoj.

"Svaka jegulje verovatno ima neku svoju strategiju, pa tako neke stignu u kratkom vremenskom periodu, dok drugima treba mnogo duže čak i godinu kasnije, pa se mreste sledeće sezone", kaže Rajton.

Mlade jegulje zatim idu ka evropskoj obali kao male i providne, nakon lutanja od Sargaškog mora preko Atlantika i to po dve ili tri godine.

U jesen, već odrasle jegulje, napuštaju Evropske reke i potoke i nestaju u okeanu.

Do sada, bilo je veoma teško da se istraži njihova migracija preko okeana.

Meksičke planine, mesto gde kraljevski leptiri prekrivaju 40 hiljada kvadratnih metara

Sada naučnici imaju "mapu puta" kojom jegulje migriraju do Sargaškog mora, na osnovu praćenja jegulja sa pet lokacija iz Evrope.

Podaci is istraživanja, koje je trajalo pet godina, pokazuju da većina jegulja migraciju počinju između avgusta i decembra.

Ipak, vreme za koje odu i njihova brzina variraju, tako da samo one najbrže stižu za mrest u proleće, dok ostale stignu znatno kasnije, pa se razmnožavaju sledeće sezone.

Evropska jegulja je inače klasifikovana kao kritično ugrožena vrsta.

Izvor: Blic

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka