Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Životinje

Emocionalni život riba: Jesu li ova stvorenja uopšte sposobna za osećanja?

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Mnogi tvrde da ribe nemaju čak ni svest o sopstvenom postojanju, ali da li je baš tako?

 Izvor: Foto: Profimedia

Stručnjaci su vekovima pokušavali da utvrde da li životinje, kao čovek, imaju misli i osećaja, a većina se slaže da to tako mora biti. Na kraju krajeva, mnoga istraživanja pokazala su da ne samo da životinje imaju osećanja već su sposobna i za izuzetno kompleksne emocije. Međutim, za neke vrste nije tako lako pronaći odgovor. Recimo, složićemo se da su delfin i jelen svakako bića sa osećanjima, ali možemo li isto reći i za ribu?

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Da bismo to utvrdili, neophodno je da odgovorimo na ključno pitanje – kako uopšte utvrditi ima li neka životinja emocije. Sonja Rej Planelas sa Univerziteta u Stirlingu je sa svojim kolegama nedavno sprovela istraživanje koje bi moglo da nam pomogne da se makar približimo odgovoru. Da ne okolišamo previše: ona je zaključila da ribe imaju više emocija nego što se to na prvi pogled čini.

SaznajteDa li zlatne ribice više vole Baha ili Stravinskog?

Zagovornici teorije da ribe nemaju osećanja kao glavni argument navode to da je mozak ribe premali i previše jednostavan za emocije, kao i da one nemaju cerebralni korteks. Sudeći po toj teoriji, ponašanje riba u određenim situacijama pre se može shvatiti kao refleks nego emotivna reakcija.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Oni koji smatraju drugačije naglašavaju da je mozak riba znatno drugačiji od mozga sisara, kao i da je utvrđeno da i mozak ribe i mozak sisara imaju strukture istog evolucijskog porekla, za koje znamo da igraju ključnu ulogu u stvaranju emocija (amigdalu) i učenju (hipokampus). Kada se ovi delovi podrede, vidimo slične efekte u ponašanju i kod ljudi i kod riba, što sugeriše da bi ove strukture mogle imati čak i slične funkcije!

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka