Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se veruje da crne mačke donose nesreću?

Iako se u Velikoj Britaniji veruje da crna mačka može doneti sreću mladi, u svetu je uvreženo mišljenje da crna mačka simbolizuje lošu sreću i zlo. Kako je nastao ovaj mit?

  Izvor: Foto: Profimedia

Crne mačke se nisu uvek povezivale sa sujeverjem, strahom i lošom srećom. Zapravo, u ranom egipatskom dobu 3.000 godina p.n.e, mačke (uključujući i crne) su bile prave rok zvezde u svetu životinja sa velikim samopouzdanjem. U to vreme se ubijanje mačke smatralo strašnim zločinom.

Saznajte i Zašto se mačke uvek „dočekaju na noge“?

Tako je bilo sve do srednjeg veka u Evropi kada je status crnih mački počeo da se urušava. Naime, tada je Evropu pogodila histerija veštica koje praktikuju crnu magiju. Siromašne usamljene dame koje su kasnije bile optužene za veštičarenje su uglavnom davale hranu mačkama, pa su tako i mačke neosnovano postale simbol loše sreće i njihov status rok zvezda je bespovratno nestao.

Saznajte i Da li je ovo najhrabrija mačka na svetu?

Uprkos tome, u nekim kulturama crne mačke su i dalje simbol dobre sreće. U Škotskoj se veruje da kada nepoznata crna mačka dođe u vašu kuću, to simboliše prosperitet i uspeh. 

Pirati iz 19. veka su na primer smatrali da crna mačka koja hoda ka vama simbolizuje lošu sreću, ali da je dobar znak ukoliko ode od vas.

Interesantno je da se u britanskoj regiji Midlans veruje da mačka kao poklon za venčanje donosi sreću mladi.

Otkrijte i Zašto mačke toliko spavaju?

Iako se u Velikoj Britaniji veruje da crna mačka može doneti sreću mladi, u svetu je uvreženo mišljenje da crna mačka simbolizuje lošu sreću i zlo. Kako je nastao ovaj mit?
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka